Balandžio 23 dieną Radviliškio viešojoje bibliotekoje buvo skaitoma paskaita „Diplomatai Lozoraičiai nuo laisvės iki vilties ir atgal“, skirta Lozoraičių metams pažymėti. Bibliotekoje viešėjo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos atstovė ir susitikimo organizatorė Žaneta Matušinskaitė ir istorikė dr. Vilma Bukaitė, kuri ir skaitė minėtą paskaitą.

Istorikė su susirinkusiais pasidalijo naujausiais istorikų atradimais, leidžiančiais artimiau susipažinti su diplomatų Lozoraičių šeima, pradėjusia Lietuvos diplomatinės tarnybos darbą dar 1918 m. ir tapusia vienu iš nepriklausomos Lietuvos simbolių. Paskaitos metu tapo aišku, kaip Lozoraičių šeima puikiai sudėliojo visus darbus: puoselėjant Lietuvos valstybės įvaizdį, nepriklausomybę bei įvaizdį kitų šalių tarpe, pradėtus darbus pirmųjų puikiai užbaigė ir įprasmino jauniausi šeimos atstovai.

V. Bukaitė paskaitos metu nagrinėjo šiuos klausimus: Kokių svarbiausių politinių tikslų siekė trys diplomatai Lozoraičiai? Kur įgijo diplomatijos žinių ir įgūdžių? Kokių sunkumų ir išbandymų patyrė? Kokios būdo savybės lėmė jų sprendimus, padėjo ar galbūt trukdė jų veiklai? Kokie sumanymai liko neįgyvendinti? Kur Jūsų artimieji arba Jūs pats galėjote juos išgirsti pirmąkart? Kaip Lozoraičiai prisidėjo 1990 m. Lietuvai atkuriant valstybingumą? Kaip Lozoraičių darbo laikotarpiu keitėsi Lietuvos tarptautinės veiklos ribos? Pristatymui žavesio suteikė nuotraukos, įvairūs dokumentai, padėsiantys geriau pažinti Lozoraičius.

Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva, bendradarbiaujant su Lietuvos apskričių bibliotekomis, paskaita apie diplomatų Lozoraičių dinastiją keliauja per Lietuvą. Pirmieji šią paskaitą išklausė Radviliškio miesto gyventojai.

Už paskaitą apie lietuvybės puoselėtojų Lozaraičių dinastiją ir jų atminimo įprasminimą viešnioms dėkojo Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos