Gegužės 5 dieną, pasitinkant Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Radviliškio viešojoje bibliotekoje tradiciškai vyko šiai progai skirta skaitymo akcija „Sustabdyta minutė – knygai“.

2023-ieji yra paskelbti Tremtinių ir politinių kalinių metais, todėl šį kartą pasirinkta skaitymų tema – tremtis. Šiųmetė skaitymo akcija vyko jau 13-ąjį kartą. „Sustabdyta minutė – knygai“ skaitymai pradėti organizuoti 2010 m.

Skaitymo akcijos dalyvius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Stirbienė. Ji pasidžiaugė, kad šią dieną bibliotekininkai skyrė knygai, kuri yra ne tik pasaulio pažinimo, išminties šaltinis, bet ir labai  svarbus mūsų tautos istorijos liudytojas, menantis apie mūsų tautos drąsą ir ryžtą išsaugoti gimtąją kalbą, laisvą lietuvišką spausdintą žodį, liudijantis apie begalinę meilę gimtajai žemei, kuri nebuvo sunaikinta tremties laikotarpiu. L. Stirbienė kvietė visus puoselėti kalbą bei savo darbu kurti gražesnį tėvynės rytojų ir dėkojo bibliotekos darbuotojams, kurie kasdien saugo žynių lobyną bei juo dalijasi su skaitytojais ir lankytojais.

Tradiciniu Viešosios bibliotekos renginiu pasidžiaugė ir Radviliškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marcinkienė. Ji visiems priminė akcijos pradžią, kai buvo siekiama atkreipti dėmesį į knygą, skaitymą, ir į bibliotekininko darbą. Kadangi akcija gyvuoja jau tiek daug metų, jos tikslas, anot V. Marcinkienės, pasiektas.

2023-ieji – Tremtinių ir politinių kalinių metais, todėl į šį renginį paskaityti tremtinių poezijos buvo pakviestas gydytojas, literatas, poetas, buvęs Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys, Radviliškio rajono literatų klubo „Jonvabalis“ narys Antanas Stančikas, kuris gimė Buriat Mongolijoje. Radviliškyje jis gyvena nuo 1980 m. Akcijos dieną gerbiamas poetas šventė gimtadienį. Bibliotekos darbuotojai A. Stančiką nuoširdžiai sveikino ir kvietė jį skaityti poeziją. A. Stančikas akcijos dalyviams skaitė Justino Marcinkevičiaus eiles iš knygos „Eilėraščiai iš dienoraščio“ (1993). Po to tremtinių kūrybos tekstus skaitė Viešosios bibliotekos darbuotojos.

Viešosios bibliotekos organizuojama akcija „Sustabdyta minutė – knygai“ siekiama visiems priminti ir įrodyti knygos, skaitymo svarbą žmogaus gyvenime, paskatinti skaitymui surasti daugiau laiko bei šia veikla dažniau mėgautis.

Tradicinė skaitymo akcija vyko ir Radviliškio rajono bibliotekose.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos