Radviliškio viešoji biblioteka kvietė gyventojus į „Skaitmeninės savaitės 2023“ mokymus. Radviliškiečiai dalyvavo internetinėse transliacijose, kurių metu susipažino su aktualiomis e. paslaugomis, saugesniu naudojimusi technologijomis, pasitikrino savo skaitmeninio raštingumo žinias bei savarankiškai tobulino savo skaitmeninius įgūdžius.

Viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyrius balandžio 18 d. kvietė gyventojus į mokymus „Transliacija internetu. E. sveikatos galimybės: pas gydytoją registruokimės internetu“. Transliacijos metu buvo praktiškai pademonstruota viena iš aktualiausių E. sveikatos paslaugų – kaip registruotis vizitui pas gydytoją, naudojantis Išankstine pacientų registracijos sistema (IPR IS). Taip pat transliacijos organizatoriai atsakė į žiūrovų pateiktus klausimus, pakomentavo iškilusias situacijas ir problemas. Į renginį buvo pakviesti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Radviliškio skyriaus nariai, miesto gyventojai, bibliotekos darbuotojai.

Balandžio 27 d. vyko „Transliacija internetu. Kvalifikuotas elektroninis parašas – nauda, saugumas, galimybės“. Nors tyrimai rodo, jog naudojimasis kvalifikuotu elektroniniu parašu Lietuvoje kasmet auga, beveik ketvirtadalis lietuvių prisipažįsta, jog apie šią priemonę nežino nieko. Daliai visuomenės, o ypač – vyresnio amžiaus žmonėms, vis dar kyla neaiškumų dėl kvalifikuoto e. parašo naudos, saugumo ir galimybių, taip pat klaidingai manoma, kad šia priemone naudotis yra sudėtinga. Transliacijos metu buvo pristatyta naudinga praktinė informacija apie kvalifikuoto e. parašo naudojimą, paneigtos nepagrįstos baimės ir viešojoje erdvėje sklandantys mitai, o klausytojai turėjo galimybę užduoti jiems rūpimus klausimus. Į renginį buvo pakviesti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Radviliškio skyriaus nariai bei Užimtumo tarnybos klientai.

Gegužės 2 d. vyko „Transliacija internetu. Probleminis interneto naudojimas: kas tai yra?“, kurios metu buvo nagrinėjama, kada naudojimasis internetu gali tapti sutrikimu ir kaip padėti sau supratus, kad per daug naudojatės technologijomis.

Tradicinė nuo 2010 metų Europoje organizuojama skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija „Skaitmeninės savaitės 2023“ šiais metais vyko net 3 savaites. Jos renginiuose visi Europos piliečiai buvo raginami mokytis naujų įgūdžių. „Skaitmeninės savaitės 2023“ renginiai vyko ir rajono bibliotekose.

Vėriškiečiai buvo pakviesti į biblioteką tobulinti savo skaitmeninių ir kritiško mąstymo įgūdžių. Jaukioje ir betarpiškoje aplinkoje susipažino, kokios kibernetinės grėsmės slypi mūsų namuose.

Šeduvos bibliotekoje buvo stebima transliacija „Kvalifikuotas elektroninis parašas – nauda, saugumas, galimybės“. Po to vyko informacijos aptarimas.

Baisogalos bibliotekoje jaunieji lankytojai žaidė virtualų žaidimą „Interneto šalyje“. Šio žaidimo tikslas – išmokyti vaikus saugaus elgesio internete.

„Skaitmeninės savaitės 2023“ metu Kutiškių bibliotekininkė bendravo ir mokėsi su savo skaitytojais. Transliacijų metu buvo nagrinėjamos „E sveikatos galimybės“, kaip registruotis pas gydytoją internetu, gyventojai mokėsi dirbti su programa „Canva“.

Beinoravos, Pakalniškių, Palonų, Pavartyčių, Pociūnėlių, Raudondvario, Sidabravo, Skėmių, Šeduvos, Šniūraičių bibliotekose, naudojantis TEAMS platforma, vyko tiesioginė transliacija, „Probleminis interneto naudojimas: kas tai yra?“, kurią stebėjo bibliotekininkės, kartu su bibliotekos lankytojais. Gyventojai klausėsi transliacijos pranešėjų: sveikatos psichologės, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto lektorės Dr. Rozos Joffė-Luinienės ir psichologo Aleksandr Miskelovič. Aiškintasi, kada naudojimasis internetu tampa sudėtingas, patarta kaip reikia išvengti, įvertinti savo priklausomybes nuo interneto, emocijas, sveikatos būklę ir t.t. Po to jie sprendė testus, prisiminė, kodėl yra svarbu internete elgtis saugiai bei atsakingai naudotis socialiniais tinklais. Mokymus vedė Tyrulių filialo bibliotekininkė S. Remeikienė ir Grinkiškio filialo bibliotekininkė D. Dauknienė.

Pociūnėlių, Raudondvario, Skėmių, Žeimių bibliotekininkės prisijungė į nuotolinius mokymus „Apie saugumą internete“, kuriuos organizavo Tyrulių bibliotekininkė Saulė Remeikienė ir Grinkiškio bibliotekininkė Danutė Dauknienė. Filialų bibliotekininkės kalbėjo apie saugumą internete, vis populiarėjantį dirbtinį intelektą, apie informacijos viešinimą.

Pociūnėlių, Skėmių, Žeimių bibliotekos dalyvavo nuotoliniuose mokymuose „Dirbame su Canva“. Mokymus organizavo Tyrulių bibliotekininkė S. Remeikienė. Skėmių bibliotekininkė, kvietė lankytojus pasitikrinti žinias sprendžiant testus. Su bibliotekos lankytojais taip pat diskutuota, kodėl yra svarbu internete elgtis saugiai, bei atsakingai naudotis socialiniais tinklais. Kalbėta apie elektroninėje erdvėje tykančius pavojus, kaip susikurti saugų slaptažodį, ar sužinoti, kas yra probleminis interneto naudojimas (PIN). Susirūpinimas PIN įtaka visuomenės sveikatai auga. Poveikį jaučia visos vartotojų amžiaus grupės, įskaitant ir labiausiai pažeidžiamas – vaikus ir jaunimą. Dėl panašių požymių PIN prilyginamas įprastinėms priklausomybėms.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos