Visos Lietuvos radviliškėnų sambūris 2022

Birželio 17 d., Radviliškio miestui minint 455-ąjį jubiliejų, Radviliškio miesto kultūros centre susitiko mūsų kraštiečiai.

Ir vėl almėjo prisiminimų upeliai, sugrįžo praeityje pasiklydusi jaunystė, sutirpo atstumai. Garsūs ir nusipelnę Radviliškio krašto žmonės buvo sukviesti į savo gimtinę, kad mes visi galėtume pasidžiaugti jų nuopelnais Lietuvai ir pasauliui.

Tądien Radviliškėnų sambūrio dalyviai apžiūrėjo gražiai tvarkomas tėviškės gatves, naujas įrengtas erdves, parkus bei kitus lankytinus objektus. Sutapo, kad sambūrio dieną buvo atidengta atminimo lenta radviliškiečiui, gyvenimą pašventusiam Lietuvos aviacijai, nusipelniusiam Lietuvos inžinieriui, sklandymo sporto meistrui Vytautui Pakarskui. Šios asmenybės nuopelnai aviacijai neįkainuojami. Jis ne tik 1969 m. įkūrė Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos dirbtuves, jo rūpesčiu 1968 m. pradėtas leisti žurnalas „Sparnai“, įamžintos lakūnų Dariaus ir Girėno tėviškės, kartu su bendraminčiais Kaune įkurtas Aviacijos muziejus.

Atminimo lentos iškiliam kraštiečiui atidengimo šventėje dalyvavo Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis, Radviliškio rajono savivaldybės vicemeras Vytautas Krikščiūnas, Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, Visos Lietuvos radvilškėnų sambūrio dalyviai, šviesaus atminimo Vytauto Pakarsko kolegos: Eksperimentinėje sportinės aviacijos gamyklos Prienuose buvęs direktorius Algimantas Blekaitis, Prienų iniciatyvinės grupės ,,Atmintis“ narys Jonas Stuknys, aviacijos istorikas Gytis Ramoška, aviatorius, rašytojas, žurnalistas Edmundas Ganusauskas, bei Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Dambrauskas.

Susirinkę svečiai dalijosi prisiminimais apie mūsų kraštietį V. Pakarską ir džiaugėsi, kad pagaliau įamžintas jo atminimas. Meras V. Simelis sakė, kad parinkta atminimo lentos vieta labai simboliška – Dariaus ir Girėno gatvėje ir šalia skulptūros „Lituanica“, skirtos Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms (Aut. Kęstutis Benediktas, 2013 m.).

Atminimo šventę vainikavo aviatoriaus pasirodymas ir atminimo lentos atidengimas – simbolinę juostelę perkirpo Radviliškio rajono savivaldybės meras V. Simelis ir Prienų iniciatyvinės grupės ,,Atmintis“ narys J. Stuknys. Visiems susirinkusiems dėkojo Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Dambrauskas, kuris kartu su Prienų iniciatyvinės grupės ,,Atmintis“ nariais ir iniciavo V. Pakarskui skirtos atminimo lentos atidengimo šventę. Šią gražią idėją įgyvendinti padėjo Radviliškio rajono savivaldybė.

Po iškilmingos atminimo lentos atidengimo ceremonijos, kraštiečiai toliau tęsė ekskursiją autobusu po miestą, o po jos, visi skubėjo į Radviliškio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčią, kur Šv. Mišias laikė parapijos klebonas Tadas Rudys, giedojo Radviliškio Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčios jaunimo choras.

Po Šv. Mišių renginio svečiai rinkosi  Radviliškio miesto kultūros centre, kur buvo pristatyta kraštiečio dailininko marinisto Edvardo Malinausko paroda „Mūsų jūra“, vyko šventinis minėjimas „Prisiglausti širdim prie Tavęs, Gimtine“.

Kraštiečių sueigoje dalyvavo LR Seimo nariai Antanas Čepononis ir Vytautas Juozapaitis, Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis ir vicemeras Vytautas Krikščiūnas, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė, Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, miesto ir rajono seniūnai bei kiti garbūs svečiai. Renginio dalyvius ir nusipelniusius kraštiečius bei jų nuveiktus darbus pristatė renginio vedėjos – Radviliškio tėviškėnų klubo pirmininkė Aldona Januševičienė ir Kauno radviliškėnų pirmininkė Laima Sajienė.

Tądien garsiai skambėjo kraštiečių balsai, visiems norėjosi išsikalbėti, pasipasakoti, pasidalinti gražiausiais vaikystės prisiminimais. Tylos minute pagerbti amžinybėn išėjusieji.

 Sambūrio dalyviai sulaukė renginio vedėjų staigmenos – netikėtų vaizdo sveikinimų iš tų, kurie šventės metu negalėjo dalyvauti. Kraštiečius ir Radviliškio miestą, minintį jubiliejų, sveikino Radviliškio miesto Garbės piliečiai Elona Vaišnienė iš Čikagos (JAV) ir Gediminas Varna-Tiškevičius iš Londono (Jungtinė Karalystė). Sveikinimo laišką kraštiečiams atsiuntė teatro ir kino aktorius, LR nusipelnęs artistas, Vytauto didžiojo ordino kavalierius, Radviliškio miesto Garbės pilietis Vytautas Tomkus.

Iš Radviliškio kilę žmonės išsibarstė po visą pasaulį, bet savo darbais nenustoja garsinti tėviškės. Į Visos Lietuvos kraštiečių sambūrį iš Vašingtono (JAV) atvyko kraštietis Raimundas Adomaitis, kuris džiaugėsi galėdamas būti drauge su tėvynėnais ir didžiavosi galėdamas kalbėti lietuvių kalba.

Renginio pabaigoje buvo pasveikinti Radviliškio krašto gerų darbų ambasadoriai – įteikta net 17 Radviliškio rajono savivaldybės mero V. Simelio Padėkos raštų už nuopelnus bei krašto garsinimą.

Sambūrio dalyviams jautrius muzikinius kūrinius dovanojo solistas Romualdas Juzukonis ir Radviliškio romansų ansamblis „Romantika“ (vad. Vilma Merkytė).

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos