Keturios dienos su etnokultūra

Radviliškio viešoji biblioteka nuolat bendradarbiauja su rajono tautodailininkais, įgyvendina įvairius projektus, organizuoja dirbtuves, kūrybos darbų parodas. Siekiant tęsti jau turimas tradicijas ir projektines veiklas, šiais metais buvo organizuota tradicinių amatų „Etnokultūrinė šeimų stovykla“.

Stovykla įsikūrė atokioje nuo miesto sodyboje, šalia Tytuvėnų regioninio parko. Organizuotoje 4 dienų  stovykloje buvo paruošta įvairių veiklų. Stovyklautojai turėjo galimybę susipažinti ne tik su mūsų krašto tautodailės meistrais, bet ir savo amato puoselėtojais iš visos Lietuvos.

Pirmiausia stovyklautojus aplankė mūsų kraštiečiai – Skėmių bendruomenės nariai. Jie vedė senovinių meduolių edukaciją. Rankų tvirtumą ir medžio kietumą stovyklautojai išbandė droždami šaukštus. Šios edukacijos metu tautodailininkas Edmundas Gaubas stebėjosi stovyklautojų noru ir užsispyrimu padaryti gražų, išbaigtą gaminį. Išbandę medžio tvirtumą, kiekvienas dalyvis galėjo išbandyti ir žalvario subtilybes – gamino sau papuošalus su ornamentais, inicialais, kuriuos pristatė juvelyrė Giedrė Slavinskienė. Tradicinių amatų meistrė Dalia Grigonienė stovyklautojams pasakojo apie senovinių batų amatininkystę ir pakvietė visus pabandyti pasigaminti po kelis odinius dirbinius (nagines, maišelius, apyrankes), panaudojant senuosius instrumentus, veriant ar siuvant senovines siūles. Apie siuvimą rankomis ir įvairias siūles, siuvant rūbus bei juos puošiant tautinėmis juostomis, papasakojo stovyklos viešnia Justė Lipinskienė. Dalyviai galėjo apžiūrėti Justės modernaus etnostiliaus drabužių modelius. Daugiausia klausimų ir susidomėjimo susilaukė viešnios iš „Valerijono“ vaistinės apsilankymas. Užsiėmimo metu gaminamas kremas bei ragaujami įvairūs aliejai sulaukė ne tik suaugusiųjų stovyklautojų, bet ir vaikų dėmesio. Vaistinės vadovė Almyra Girdenienė kiekvienam turėjo patarimų ir rekomendacijų.

Stovyklos laikas neprailgo, kiekvienas vakaras buvo užpildytas dainomis, žaidimais, pasakų sekimais. Stovyklautojus aplankė Radviliškio miesto kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“, skrabalų meistras Karolis Šileika. Patys dalyviai apsilankė bitininko sodyboje, mokėsi rišti vantas bei išbandė lietuviškos pirties ypatumus. Stovyklautojams pasisekė, kad jų gretose buvo šių metų Pasakų sekimo čempionė Inga Zabulienė, kuri pasidalino įspūdžiais ir pasaka iš šiųmetinio čempionato. Laisvą minutę visiems susėdus prie stalo savo tik ką išleistą knygą pristatė mokytoja Laimutė Verbickienė.

Stovyklos metu Viešosios bibliotekos elektroninėje erdvėje buvo kuriamas kiekvienos dienos fotodienoraštis. Pasibaigus stovyklos veikloms, Radviliškio viešosios bibliotekos Mažojoje galerijoje rugpjūčio mėn. bus galima pamatyti stovyklos metu sukurtų darbelių parodą.

Tikime, kad „Etnokultūrinė šeimų stovykla“ parodė, jog mūsų tradicijos, amatai, dainos ir maistas gali sudominti visus – mažus ir didelius. Norėtumėme, kad šios veiklos būtų tęstinės ir sudomintų kuo daugiau jaunimo. Pagrindinė projekto idėja – pristatyti stovyklos dalyviams lietuvių tautos išskirtinumą, mūsų šalies kuriančius žmones – buvo įgyvendinta.

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos