Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka kartu su Šiaulėnų ir Žeimių filialais šiuo metu įgyvendina projektą „Balio Buračo fotografijos: įspaudai močiučių divonuose ir abrūsuose“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė. 

Vasaros pabaigoje Radviliškio viešoji biblioteka organizavo specialius mokymus „Ekspedicija – kelias į informaciją“. Juos vedė Šiaulių valstybinės kolegijos dėstytoja Violeta Stasėnaitė. Šie mokymai buvo pasiruošimas ekspedicijai „Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien“, kuri įvyko rugsėjo 15 d. Radviliškio rajone. Ekspedicijos dalyviai aplankė: Šiaulėnus, Sidarius, Diktariškius, Žeimius, Petrošius, Acokavus, Liepiškius – vietas, kuriose kadaise lankėsi kraštietis B. Buračas

Šioje ekspedicijoje dalyvavo Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos 8,10 ir 12 klasių moksleiviai, istorijos mokytoja ekspertė Laima Maminskienė, projekto organizatorių komandos nariai, tautodailininkas Eugenijus Arbušauskas ir B. Buračo giminaitė – Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos socialinė pedagogė Laima Šlekienė.

Į ekspediciją keliautojus išlydėjo Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos direktorius Vytautas Jarašiūnas ir visa gimnazijos bendruomenė.

Ekspedicijos tikslas – aplankyti B. Buračo gimtuosius namus ir keliauti po Šiaulėnų apylinkes bei rinkti šio krašto močiučių austus divonus ir abrūsus. Šio projekto sumanytojai siekia sustiprinti Radviliškio rajono tradicijų gaivinimą per kultūrinę veiklą, įtraukiant bendruomenės narius ir jaunimą, aktyvina bendruomeniškumą, siekiant populiarinti mūsų krašto nusipelniusius žmones. Šiemet yra minimos 125-osios B. Buračo gimimo ir 50-osios jo mirties metinės. Šios dvi jubiliejinės datos ir paskatino prisiminti šį kraštietį bei jo nuveiktus darbus mūsų krašto labui.

Ekspedicijos komanda aplankė Balio Buračo gimtąjį namą Sidariuose, Atcokavų bendruomenės namus, kurių kiemą puošia B. Buračo 120-ųjų gimimo metinių proga pastatyti koplytstulpiai.

Po to keliautojai lankėsi Šiaulėnų krašto muziejuje, kuriame yra saugomi B. Buračo asmeniniai daiktai, fotografijos, rankraščiai. Moksleiviams buvo įdomu pamatyti autentiškas muziejuje saugomas audimo stakles, su kuriomis ir buvo audžiami divonai ir abrūsai.

Apžiūrėję Šiaulėnų miestelio aikštės centre stovintį paminklą B. Buračui, ir įsiamžinę šioje vietoje, ekspedicijos komanda iškeliavo į Diktariškius. Ten grožėjosi didingai atrodančiu Diktariškių dvaro pastatu – jame kadaise mokytojavo B. Buračas.

Paskutinė aplankyta vieta – Žeimių bendruomenės namai.

Laukia dar vienas projekto dalyvių susitikimas – rugsėjo 30 d. Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyks konferencija „Balio Buračo fotografijos ir ką byloja močiučių raštai divonuose ir abrūsuose“. Bus skaitomi įdomūs pranešimai, veiks dvi parodos: „Į audinių raštus įaustas gyvenimas“ ir fotografijų paroda „Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien“.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos