Rugsėjo 9–18 dienomis Radviliškyje ir visoje Lietuvoje vyko Europos paveldo dienos. Šių metų tema – tvarus paveldas. 

Tai jau tradicija tapusios ir penkiasdešimtyje Europos valstybių kiekvieną rugsėjį apie 30 milijonų dalyvių į daugiau kaip 70 tūkstančių renginių suburiančios dienos. Renginių tikslas – geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, suvokti jo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti ir kitus įtraukti į jo išsaugojimo sąjūdį, išmokti jį saugoti, tausoti ir išradingai naudoti.

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, prisidėdama prie šios iniciatyvos, organizavo įvairias veiklas bibliotekoje ir už jos ribų.

Rugsėjo 14 d. Viešosios bibliotekos darbuotojos kvietė moksleivius susipažinti su Radviliškio kraštu – Jaunimo studijoje vyko edukacinis užsiėmimas „Pažink Radviliškio kraštą įdomiai, žaismingai, inovatyviai“, skirtas Europos paveldo dienoms. Renginyje dalyvavo Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos 5a klasės moksleiviai ir juos atlydėjusios mokytojos A. Dailidonienė ir L. Pranevičienė. Bibliotekos darbuotojos moksleivius supažindino su Kraštotyros-leidybos skyriaus veikla, pristatė šiame skyriuje veikiančią leidinių ir fotografijų parodą „Miestelių paveldo akcentai Radviliškio krašte“, kvietė susipažinti su besikeičiančiu Radviliškio miesto „veidu“ – pristatė paruoštas skaidres „Radviliškis anksčiau ir šiandien“. Renginio pabaigoje moksleiviai dalyvavo nuotaikingoje viktorinoje.

Visą rugsėjo mėnesį Viešosios bibliotekos Mažojoje galerijoje veikia šeimos kuriamų tautodailės darbų paroda „Iš kartos į kartą“, skirta Europos paveldo dienoms. Nuostabiais raštais padabintas kojines, pirštines, austus rankšluosčius bei molio dirbinius mūsų lankytojams pristato Olė Plungienė ir Aurelija, Beatričė, Vilhelmas, Kornelijus Norvaišai.

Europos paveldo dienos renginių ciklą Viešojoje bibliotekoje užbaigė visuotinė akcija „Pagražinkime paveldo objektus“. Europos paveldo dienos proga Viešosios bibliotekos darbuotojai tvarkė Nirtaičių kapines. Šios kapinaitės – liaudies menininko Juozo Gedmino palikimas. Bibliotekos darbuotojai džiaugėsi galėdami prisidėti prie Radviliškio krašto paveldo objektų puoselėjimo.

Visuotinėje akcijoje „Pagražinkime paveldo objektus“ dalyvavo ir Viešosios bibliotekos filialų darbuotojos: Rugsėjo 14 d. Baisogalos, Vainiūnų, Palonų, Skėmių ir Pociūnėlių bibliotekininkės tvarkė Laisvės kovotojų kapus, tą pačią dieną Šeduvos, Sidabravo ir Vėriškių bibliotekininkės sutvarkė Šeduvos miesto senąsias liuteronų kapines.

Europos paveldo dienos proga Alksniupių, Pakalniškių, Pavartyčių, Pociūnų ir Raudondvario bibliotekos darbuotojos kvietė atsigręžti į vertingiausią ir bene gražiausią Radviliškio rajone architektūros paminklą – Raginėnų kaimo senąsias kapines. Rugsėjo 16 d. buvo organizuota talka ir tvarkomos šios kapinaitės.

Šaukoto, Šiaulėnų ir Žeimių filialų bibliotekininkės taip pat jungėsi prie visuotinės akcijos ir Europos paveldo dienos proga tvarkė aplinką prie Šiaulėnų seniūnijoje esančių šių objektų – Mūro kryžiaus ir Viliošių miško pušies.

Grinkiškio bibliotekininkė D. Dauknienė, Kairėnų bibliotekininkė G. Jurevičienė ir Grinkiškio pramogų ir šokių salės administratorė V. Šepronienė tvarkė Grinkiškio dvaro parke esantį Skausmo kalnelį.

Džiaugiamės, kad mūsų bibliotekos darbuotojai aktyviai prisijungė prie visuotinės akcijos „Pagražinkime paveldo objektus“, skirtos Europos paveldo dienoms paminėti. Saugokime, tausokime ir prižiūrėkime savo krašto paveldo objektus.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos