Nacionalinė bibliotekų savaitė mūsų rajone

Baigėsi tradicinė, o kartu ir išskirtinė, jubiliejinė – 20-oji – Nacionalinė bibliotekų savaitė. Radviliškio viešoji biblioteka ir jos filialai tomis dienomis parengė įvairių ir įdomių virtualių veiklų, kurias skaitytojai, kiti besidomintieji galėjo ne tik stebėti, bet ir patys aktyviai jose dalyvauti.

Buvo kviečiama įsijungti į konkursą ,,Mano namų bibliotekėlė“ ir siųsti savo kūrybinius darbus į Radviliškio viešosios bibliotekos socialinį tinklą Facebook. Šis konkursas suteikė galimybę ne tik prasmingai praleisti laisvalaikį, bet ir gauti prizų.

Taip pat siūlyta pažiūrėti E. Daciūtės ir A. Kiudulaitės knygos „Laimė yra lapė“ inscenizaciją, kurioje per premjerą, vykusią 2019 m. balandžio 26 d. „Pavasariniame knygų kermošiuje“, vaidino Viešosios bibliotekos darbuotojai ir jos Vaikų literatūros skyriaus skaitytojas B. Juzukonis.

Buvo galima pamatyti Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje parengtą žinomo poeto, dainų autoriaus, vertėjo Vytauto P. Bložės 85 metų sukakčiai skirtą parodą – „Vytautas P. Bložė. Pasaulį priimti tokį, koks jis yra“, taip pat Radviliškio viešosios bibliotekos Kraštotyros-leidybos skyriaus parengtą virtualią parodą ,,Iškilūs mūsų kraštiečiai: jubiliejai ir darbai”.

Kas gali būti nuoširdžiau, nei paties vaiko padaryta ir įteikta dovana? Bibliotekos bičiulė Žydra Jomantienė, artėjant Motinos dienos dienai, pristatė virtualią pamokėlę „Ką padovanoti mamai, močiutei, neišeinant iš namų?“ Ji papasakojo ir parodė, kaip nesudėtingai galima pagaminti dovanėlę ir ja nustebinti mamas ar močiutes, taip išreiškiant savo meilę bei padėką už gerumą.  

Nacionalinės bibliotekų savaitės išvakarėse, karantino  metu visi filialai (ir tie, kurie iki šiol neturėjo) susikūrė Facebook paskyras, todėl ne tik Viešosios bibliotekos paskyroje, bet ir savosiose galėjo dalytis informacija apie savaitės renginius, virtualiai bendrauti.

Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei videofilmukus sukūrė ir su visais Facebook lankytojais dalijosi šie filialai: Baisogalos – „Akimirkos su Baisogalos biblioteka“, Šaukoto – „Biblioteka – šviesos šaltinis“, taip pat seniau sukurtu filmuku apie kraštietį dailininką Joną Varną.

Virtualias parodas parengė Baisogalos filialas – „Kraštotyrinis darbas „Baisogala (praeitis ir dabartis)“, Tyrulių – „Kaip keitėmės per 20 metų“, Palonų – „Palonų bibliotekos istorijos vingiai“, Beinoravos – kvietė prisiminti poezijos ir muzikos vakarus „Žydėjimas, skleidžiantis viltį“. „Portretas kitaip“ - Baisogalos gimnazijos moksleivių kūrybiniai darbai.

Fotografijų ciklus virtualioje erdvėje pristatė Pakalniškių filialas – „Kaip keitėsi vaikų knygos šventė Pakalniškių bibliotekoje per 20 metų“, Šeduvos – „Kelionė laiku po Šeduvos biblioteką...“, Pavartyčių – „Pažintis su Pavartyčių biblioteka“, Skėmių – „Pažintis su Skėmių biblioteka“

Šeduvos filialas parengė virtualias fotografijų parodas „Kaip pasikeitėme per 20 metų“, „Knygos gydo“, Henriko Radausko 110 metų jubiliejui – „Aš ieškau nieko nepametęs. Randu žodžius, randu rimus“, Raudondvario – „Knygų pristatymai ir „Poezijos pavasarėliai“ Raudondvario bibliotekoje“, Šniūraičių – „Šniūraičių bibliotekos pokyčiai per 20 metų“, Žeimių – „Akimirkos iš bibliotekos renginių“, Pavartyčių – „Iš bibliotekos istorijos“, Raudondvario „Kaip pasikeitėme per 20 metų“, Pociūnų – „Kaip pasikeitėme per 20 metų“, Pociūnėlių – „Pociūnėlių biblioteka per 20 metų“.

Pašušvio biblioteka Facebook puslapyje pristatė vykusių  renginių nuotraukų, trumpą bibliotekos istoriją, eilių apie biblioteką ir jos gyvenimą, supažindino ir su šios bibliotekos lankytojų atsiliepimais, palinkėjimais. Vainiūnų filialo Facebook paskyroje buvo įkelta mini parodėlė bei namų bibliotekėlė, pasidalyta mintimis apie įdomiausias perskaitytas knygas. Daugėlaičių bibliotekos ištikimi lankytojai tradicinės savaitės proga padovanojo bibliotekai naujų knygų, iš vytelių pintą gėlių puokštę. Grinkiškio biblioteka kvietė dalyvauti žaidime „Pažaiskime knygų pavadinimais“, o Facebook paskyroje patalpintas nuotraukų albumas „Kaip pasikeitėme per 20 metų“. Aukštelkų biblioteka kvietė prisiminti jos renginių akimirkas. Vėriškių bibliotekos Facebook paskyroje veikė virtuali kraštietės tapytojos Lidijos Skačkauskaitės-Kurklienės paveikslų paroda.

Nacionalinė bibliotekų savaitė įrodė, kad ir gana sudėtingomis karantino sąlygomis rajono bibliotekos nestokojo kūrybiškumo, aktyvumo ir nenustojo rūpintis savo skaitytojais, lankytojais, juos prasmingai užimti ir su jais bendrauti.

Radviliškio viešosios bibliotekos informacija