Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka kartu su Šiaulėnų ir Žeimių filialais įgyvendina projektą „Balio Buračo fotografijos: įspaudai močiučių divonuose ir abrūsuose“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė. Rugsėjo 30 d. vyko baigiamasis projekto renginys-konferencija, kurioje buvo pristatytas įžymus kraštietis Balys Buračas, jo fotografijos, interaktyvus žemėlapis „Balio Buračo keliais“ bei dvi parodos – divonų ir abrūsų paroda „Į audinių raštus įaustas gyvenimas“ bei fotografijų paroda „Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien“. Minint 125-ąsias B. Buračo gimimo ir 50-ąsias jo mirties metines, buvo rengiami ekspedicijos mokymai, Radviliškio rajone vyko ekspedicija.

Konferenciją, skambant kanklių muzikai, iškilmingai atidarė Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė. Į renginį atvyko Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Krikščiūnas, projekto partneriai: Radviliškio miesto seniūnas Ernestas Mončauskas, Šiaulėnų seniūnė Ieva Bliznikienė, Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Laima Maminskienė, miesto ir rajono moksleiviai bei jų mokytojai. Konferencijoje dalyvavo penki pranešėjai, kurie radviliškiečiams skaitė pranešimus apie Balį Buračą, jo gyvenimą, pomėgį fotografuoti, audinių raštus ir kitus istorinius įvykius, susijusius jo šio kraštiečio gyvenimu.

Viešosios bibliotekos, Šiaulėnų ir Žeimių filialų surengta konferencija „Balio Buračo fotografijos ir ką byloja močiučių raštai divonuose ir abrūsuose“ – tai puikus bandymas perteikti kraštotyrininko, fotografo B. Buračo gyvenimo svarbius momentus, jo darbus, nueitą kelią.

Susirinkusieji konferencijos metu galėjo gerėtis margaspalviais audinių raštais, apie kuriuos pranešimą skaitė Tautodailininkų sąjungos Radviliškio skyriaus pirmininkė Aurelija Norvaišienė. Išsamiau apie raštų reikšmes ir specifinius bruožus pasakojo etnologas, dailėtyrininkas, Lietuvos istorijos instituto Etnologijos ir antropologijos skyriaus mokslo darbuotojas, humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Tumėnas. Apie Balio Buračo gyvenimą, jo asmenybės bruožus pasakojo Balio Buračo giminaitė, Radviliškio rajono Šiaulėnų gimnazijos socialinė pedagogė Laima Šlekienė. Apie užburiančius vaizdus B. Buračo fotografijose konferencijos dalyviams pranešimą skaitė Radviliškio Vaižganto progimnazijos dailės mokytoja Dijana Dovidaitytė.

Įgyvendinant projektą „Balio Buračo fotografijos: įspaudai močiučių divonuose ir abrūsuose“, buvo ruošiamas interaktyvus žemėlapis „Balio Buračo keliais“, kurį parengė ir pristatė Radviliškio Lizdeikos gimnazijos technologijų mokytoja metodininkė ir Viešosios bibliotekos projektų vadovė Jolanta Kvedarienė. Dabar kiekvienas gali virtualiai pasivaikščioti Balio Buračo kadaise vaikščiotais keliais.

Renginio metu veikė dvi parodos: iš Šiaulėnų apylinkių surinktų močiučių austų divonų ir abrūsų paroda „Į audinių raštus įaustas gyvenimas“ ir fotografijų paroda „Balio Buračo keliais: vakar ir šiandien“ (Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos moksleivių ir Radviliškio viešosios bibliotekos nuotraukos).

Konferenciją vainikavo Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblio „Aidija“ (vadovas Donatas Stakvilevičius) teatralizuotas pasirodymas: susirinkusieji šoko, dainavo ir žaidė žaidimus. B. Buračas labai domėjosi tautosaka, rinko dainas, todėl muzika yra neatsiejama šio iškilaus kraštiečio gyvenimo dalis.

Radviliškio miesto seniūnas E. Mončauskas dėkojo Viešajai bibliotekai už puikias idėjas, prasmingus projektus ir visuomenės švietimą. Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas V. Krikščiūnas pasidžiaugė įvykusia konferencija, dėkojo lektoriams už įdomius ir įvairiapusiškus pranešimus. Įvykusiu renginiu ir įgyvendintu projektu pasidžiaugė ir Šiaulėnų seniūnė I. Bliznikienė, kuri visus kvietė apsilankyti B. Buračo gimtinėje, apžiūrėti jo namus.

Projekto idėjos autoriams ir organizatoriams bei konferencijos pranešėjams dėkojo Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė V. Šukaitienė.

 

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos