Penktadienį, lapkričio 11 d., Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko arbatvakaris su knyga „Knygų vaistinė“. Renginyje dalyvavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė Rasa Derenčienė. Lektorė pristatė biblioterapines knygas ir kvietė renginio dalyvius išmėginti biblioterapiją, analizuojant poezijos tekstus.

Lektorė R. Derenčienė biblioterapija susidomėjo prieš dešimt metų, kai studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Studijų metais didesnis dėmesys buvo skiriamas išsamiai teksto analizei, o ne emocijai, kuri jaučiama skaitant knygas. Šiandien lektorė mus moko, kaip pajausti tekstą ir jį skaitant atpažinti savo jausmus, išgyvenimus, rasti atsakymus į rūpimus klausimus. Susirinkusiems R. Derenčienė pristatė įvairias knygas, turinčias gydomųjų galių. Pateiktą knygų sąrašą R. Derenčienė sudarė kartu su savo kolege dr. Daiva Janavičiene. Jos abi yra Skaitytojų klubo vadovės ir Lietuvos biblioterapijos asociacijos narės. Į sąrašą yra įtrauktos jų skaitytos ir rekomenduojamos knygos, kurios skirstomos į kelias temas: Vertingos savipagalbos knygos, Įkvepiančios tikros istorijos, Dvasingumą ugdančios knygos ir Biblioterapinė grožinė literatūra.

Biblioterapijos specialistė R. Derenčienė teigia, jog kiekvienam žmogui pagelbėti gali vis kita knyga. Paprastai, ką skaityti, dažniausiai siūlo asmuo, perskaitęs rekomenduojamą knygą, žinantis jų turinį, galintis apie tai diskutuoti ir patarti. Kiekvienas bibliotekos darbuotojas, kuris rekomenduoja skaitytojams vienokią ar kitokią knygą, taiko biblioterapijos metodą.

Susitikimo metu buvo išmėgintas poezijos biblioterapinis metodas. Susirinkusieji analizavo trumpus poezijos tekstus, taikydami juos sau asmeniškai.

Viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marcinkienė dėkojo lektorei už suteiktas teorines ir praktines žinias, aptariant knygas bei jų gydomąsias galias.

Renginys buvo organizuojamas įgyvendinant projektą „Kūrybiniai arbatvakariai su knyga“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos