Praėjusią savaitę, vasario 7–11 d., Radviliškio viešoji biblioteka ir jos filialai kvietė savo skaitytojus dalyvauti akcijos „Saugesnio interneto savaitė 2023“ renginiuose ir paminėti jau 20-ąją pasaulyje minimą savaitę, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Šių metų akcijos šūkis – „Kurkime geresnį internetą kartu“.

Vasario 7–10 d. Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje vyko „Saugesnio interneto pamokos“. Vaikai buvo mokomi, kaip reikia saugiai ir atsakingai elgtis internete. Skaitytojai buvo supažindinti su temine akcija „Saugesnio interneto savaitė“, kartu aptarinėjo aktualias skaitmenines problemas, kylančias internete.

Vasario 9 d. Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko viktorina „Tiesa ar melas“, skirta Saugesnio interneto savaitei paminėti. Joje dalyvavo Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 7–8 klasių moksleiviai.

Vasario 10 d. į Viešosios bibliotekos Jaunimo studijoje vykusią „Saugaus interneto popietę“ gyventojus ir bibliotekos darbuotojus sukvietė Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Nijolė Stankuvienė“, kuri skaitė pranešimą „Pažinkite interneto grėsmes ir išmokykite vaikus jų išvengti!“.

„Saugesnio interneto savaitė“ paminėta ir Viešosios bibliotekos filialuose. Vasario 7–11 d. Tyrulių bibliotekoje vyko ,,Saugaus interneto savaitei“ skirta akcija ,,Ko nežinojai – sužinok“ . Bibliotekos lankytojai buvo konsultuojami skaitmeninių įrenginių naudojimo klausimais: domėjosi kaip užsiregistruoti į e. banką, kaip atkurti pamirštus slaptažodžius e. pašte, kaip skenuoti dokumentus ir t. t. Vasario 11 d.. bibliotekos lankytojai sprendė komandinį testą – dalyvavo varžytuvėse ,,Ar esi saugus internete“.

Vasario 7 d. Šniūraičių biblioteka prisijungė prie „Saugesnio interneto savaitės“ ir organizavo renginį bendruomenei, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į saugesnį naudojimąsi internetu. Dienos tema – ,,Internetiniai duomenys“. Bibliotekos lankytojai sprendė testus ir diskutavo apie neaiškumus internete.

Tą pačią dieną Palonų bibliotekoje vyko virtualus susitikimas su Sidabravo, Palonų, Pociūnėlių ir Baisogalos bibliotekų skaitytojais. Kaip ir kiekvienais metais buvo kalbama apie saugaus interneto taisykles ir  kaip kurti saugesnį internetą kartu. Vartotojų pageidavimu buvo kalbama apie e sveikatą ir prisijungimo prie jos būdus. 

Šiaulėnų bibliotekoje taip pat buvo minima ši „Saugesnio interneto savaitė“– visą savaitę vyko įvairios šviečiamosios saugesnio interneto veiklos. Jaunieji bibliotekos lankytojai žaidė internetinius žaidimus, dalyvavo viktorinoje, pasitikrinome žinias sprendžiant testus, aptartos pagrindinės saugumo internete taisyklės.

Raudondvario biblioteka vasario 7 d. su vyresnio amžiaus skaitytojais prisijungė prie „Saugesnio interneto savaitės“. Renginyje ,,Ar esi saugus internete?“ dalyvavo Raudondvario vaikų dienos centro vaikai. Jie sprendė įvairius testus, žaidė internetinius žaidimus.

„Saugesnio interneto savaitės“ metu Pociūnų filiale buvo teiktos individualios konsultacijos bibliotekos lankytojams, norintys galėjo pasitikrinti žinias spręsdami testus.

Vasario 7 d. Šaukoto bibliotekoje lankėsi Šaukoto vaikų dienos centro vaikai. Užsiėmimo metu vaikai prisiminė, kurie asmens duomenys yra privatūs ir neviešinami bei išsiaiškino saugaus elgesio internete pagrindus. Mokymų pabaigoje atliktas informacinis testas leido vaikams pasitikrinti, ar jau moka saugiai elgtis internete.

Šeduvos bibliotekoje lankytojai turėjo galimybę pasitikrinti savo žinias spręsdami testus ir

mokydamiesi sudarinėti saugius slaptažodžius. Vasario 9 d. Šeduvos bibliotekoje vyko informacinė pamokėlė „Būk interneto genijus“. Joje dalyvavo Šeduvos gimnazijos 4 klasės mokiniai ir mokytoja Inga Rutkauskienė. Pamokėlės metu buvo kalbama apie pavojus internete ir interneto galimybes. Vaikai rinko žurnalų nuotraukų iškarpas ir sprendė ar jos tinkamos viešinti internete. Žaidė „Gooogle“ žaidimą „Interland“.

Žeimių bibliotekoje buvo kalbama apie socialinius tinklus, kaip tinkamai pasirinkti slaptažodžius ir kaip saugiai prisijungti prie e. bankininkystės. Su vaikais bibliotekininkė kalbėjo apie saugų naršymą internete: kokių duomenų negalima atskleisti, ko negalima siųsti, skelbti, o vėliau žinias mažieji pasitikrino atlikdami testus „Ar esi saugus internete?.

„Saugesnio interneto savaitė“ minėjo ir Grinkiškio filialo skaitytojai. Bibliotekoje lankėsi Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos trečios klasės mokiniai ir mokytoja Bronė Kryžienė. Informacinėje pamokėlėje su vaikais buvo aptarti internete tykantys pavojai, pasidalinta savo patirtimi žaidžiant internetinius žaidimus. Prie šios savaitės renginių prisijungė Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos ketvirtokai.

„Saugesnio interneto diena“ Alksniupių bibliotekoje vyko vasario 10 d. Tądien renginyje apsilankė keletas aktyvių bibliotekos skaitytojų. Popietės metu jie klausėsi įrašo iš M. Mažvydo bibliotekoje vykusio minėjimo. Tiesioginės transliacijos metu bibliotekos lankytojai atkreipė dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius.

Prie akcijos prisijungė ir Baisogalos biblioteka, kuri kvietė visus pasitikrinti žinias virtualioje viktorinoje ,,Perku internetu“.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos