Lietuvos istorijoje knygnešiai atliko ypatingą vaidmenį. 2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą, o kovo 16-oji oficialiai buvo paskelbta Knygnešio diena, nes šią dieną gimė žymus knygnešys Jurgis Bielinis (1846 m.). Radviliškio viešoji biblioteka, siekdama įamžinti mūsų krašto knygnešių atminimą, parengė interaktyvų žemėlapį „Knygnešystė Radviliškio krašte“.

Radviliškio krašto knygnešiai ir platintojai aktyviai dalyvavo bendroje visos Lietuvos pasipriešinimo kovoje prieš spaudos draudimą. Radviliškio kraštas, kurio dalis 1864–1904 metais įėjo tiek į Panevėžio, tiek į Šiaulių apskritis, yra priskiriamas prie tų regionų, kuriuose spaudos platinimas ir paplitimas buvo labai gausus. Per Radviliškio kraštą ėjo svarbūs knygų tranzitiniai keliai, didelės reikšmės čia turėjo ir geležinkelis. Radviliškio krašte knygnešiai, jų rėmėjai, globėjai, talkininkai paliko neišdildomų pėdsakų. Kiekvieno žmogiškoji padermė – išsaugoti jų vardus, jų atliktų neįkainojamų darbų atminimą.

Kviečiame virtualaus žemėlapio „Knygnešystė Radviliškio krašte“ pagalba susipažinti su mūsų krašto lietuviško žodžio skleidėjais: https://storymaps.arcgis.com/stories/12c300cd252248eca4e56f5b43874e47

Viešosios bibliotekos informacija