Balandžio 26 d. Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyko mokymai bibliotekininkams, kuriuos vedė Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrimų ir sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė metodininkė Audronė Baškienė ir tos pačios bibliotekos Informacijos specialistė Eglė Kazimieraitienė. Susitikimo metu buvo skaitomi du pranešimai – „Kultūros paveldo kolekcijų atnaujinimas ir KPO atranka. Kultūros paveldas: asmens duomenų, autorių ir gretutinių teisių apsauga“ bei „Komunikacija socialiniuose tinkluose: efektyvaus turinio kūrimas“.

Pirmojo pranešimo metu buvo aptarta kultūros paveldo samprata, kolekcijų sudarymo principai ir kt. Pateikti pavyzdžiai, kas yra kultūros paveldo informacinės sistemos, pavyzdžiui – LIBIS, ELABA, EPAVELDAS ir kt. Dėmesys buvo skiriamas kultūros paveldo objektams ir skaitmeninamų objektų atrankai, ir kaip juos įvertinti prieš skaitmeninimą (vertinant būklę, unikalumą, vertingumą ir pan.). Pranešėja pabrėžė, kad prieš skaitmeninant kiekvieną dokumentą, svarbu įsitikti, ar nebus pažeistos asmens teisės ir ar tai daroma turint visus leidimus. Susirinkusiems buvo nurodyta, kur galima rasti teisės aktus ir panagrinėti intelektinės nuosavybės klausimus. Pranešėja geranoriškai patarė, kad prieš viešinant bet kokią informaciją, geriausia turėti raštišką autoriaus sutikimą, kad ateityje nekiltų jokių konfliktų.

Antrasis pranešimas buvo skirtas plačiau susipažinti su bibliotekos teikiama medžiaga viešinimui socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ platformose. Pranešėja dalijosi gerais ir blogais pavyzdžiais, ką ir kaip pateikti socialinių tinklų lankytojams. Buvo pateikti pavyzdžiai, pasiūlytos idėjos, kaip galima inovatyviai ir įdomiai pristatyti bibliotekoje vykstančius renginius ir kitas veiklas. Patarė, kokias nuotraukas, vaizdo medžiagą bei kokį tekstą reikėtų pateikti interesantui.

Po mokymų visų bibliotekos darbuotojų laukė linksma žinių patikrinimo viktorina.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos