Radviliškis, nedidelis miestas Šiaurės Lietuvoje, kiekvienais metais tampa ypatinga vieta pasakų mėgėjams. Gegužės 31-ąją čia vyko jau septintasis Tarptautinis pasakų sekimo čempionatas „Vieną kartą gyveno...“, kuris pritraukia dalyvius ir žiūrovus iš įvairių šalių. Renginyje dalyvavo pasakų mylėtojai iš Lietuvos bei lietuvių bendruomenių nariai, gyvenantys užsienyje, taip pat Latvijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Anglijos ir Sakartvelo pasakoriai.

Čempionato pasakorius pasveikino Radviliškio rajono savivaldybės vicemerė Jurgita Sidarienė ir Radviliškio miesto seniūnas Justinas Pranys. J. Sidarienė renginio dalyviams palinkėjo sėkmės, įkvėpimo, o klausytojams, kad visos pasakos būtų gražios bei įdomios. J. Pranys pasidžiaugė Viešosios bibliotekos renginiu ir kvietė visus drauge pasimėgauti dalyvių sekamomis pasakomis.

Tarptautinį pasakų sekimo čempionatą „Vieną kartą gyveno...“ atidarė Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė. Ji pasidžiaugė, kad kasmet šis renginys sulaukia daug pasakorių.

Čempionato dalyviai sekė savos kūrybos ir jau gerai žinomas pasakas. Vertinimo komisijos pirmininkė – tautosakininkė, etnologė Gražina Kadžytė kartu su televizijos ir radijo laidų diktore Bernadeta Lukošiūtė ir Radviliškio Lizdeikos gimnazijos mokytoja Laimute Verbickiene vertino pasakotojus. Šiais metais garbinga komisija nusprendė apdovanoti net tris geriausius pasakų sekėjus. Tarptautinio pasakų sekimo čempionato „Vieną kartą gyveno...“ nugalėtojais tapo: Radviliškio Lizdeikos gimnazijos moksleivė Rugilė Ramanauskaitė, Vilniaus Ozo gimnazijos moksleivė Agota Pamparaitė ir Radviliškio Gražinos pagrindinės mokyklos moksleivis Deividas Visockis.

Renginį vedė Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas.

Čempionato metu Viešojoje bibliotekoje ir jos struktūriniuose padaliniuose buvo pristatomos pasakų knygų parodos.

Radviliškio viešosios bibliotekos įgyvendinamas ir jau gražia tradicija tapęs projektas skatina tautų bendrystę ir visiems primena, kokia reikšminga mūsų gyvenime yra pasaka. Projekto dalyviai ne tik prisideda prie pasakų sekimo tradicijų puoselėjimo, bet ir kartu mažina socialinę atskirtį, skatina vienytis skirtingų kartų, specialybių žmones. Tarptautinis pasakų sekimo čempionatas yra puikus pavyzdys, kaip mažas miestas gali tapti pasauliniu kultūros centru, skatinančiu kūrybiškumą ir bendradarbiavimą per pasakų magiją.

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė.

Rėmėjai – Ovidijaus Žalio IĮ „Segu.lt“, „Vaikų sala“, „Akropolio ledas“, AB „Vilniaus pergalė“, UAB „Nature Labs“, „Mano tapyba“, Skėmių seniūnija, Informacinis rėmėjas – „Šiaulių apskrities televizija“.

Po apdovanojimų renginio dalyvių laukė staigmena – spektaklis „Susitikimas su Mažuoju Princu: nepamirštama kelionė į svajonių pasaulį“. Aktoriaus Algirdo Dainavičiaus pasirodymas leido atpažinti Mažojo Princo herojus, o Mariaus Salyno dainos pagal poeto Rimvydo Stankevičiaus tekstus kūrė įtaigią pasakojimo dinamiką, kuri nepaliko abejingų.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos