Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje birželio–liepos mėnesiais veiks kraštietės tautodailininkės Raimondos Bolienės tapybos ir grafikos darbų paroda „Senieji Lietuvos koplytstulpiai“.

Daugelio plenerų dalyvė, 5 parodų kuratorė, apdovanota diplomais ir padėkos raštais už kūrybinę ir kultūrinę veiklą, R. Bolienė save pristatydama sako, jog poreikį kurti juto visą savo gyvenimą. Ji domėjosi senaisiais lietuvių tradiciniais amatais, folkloru, rišo šiaudinius sodus, mezgė, iš džiovintų augalų kūrė peizažus, natiurmortus bei šventinius atvirukus. Kai persikėlė gyventi į Druskininkus, pajuto čiurlioniškąją kūrybos dvasią. Nuo tada autorė tapo aliejumi, pastele, kartais lieja akvarelę, o jos mėgstamos temos – gamta, peizažai, o stilius – artimas primityvizmui.

Iš viso R. Bolienė surengė 18 personalinių parodų, dalyvavo beveik pusšimtyje bendrų ir respublikinių konkursinių parodų drauge su kolegomis tautodailininkais.

Parodą „Senieji Lietuvos koplytstulpiai“ sudaro 20 darbų, kuriuose yra pavaizduoti tradiciniai lietuviški koplytstulpiai ir stogastulpiai. Dalis jų yra išlikę tik nuotraukose, kiti iki šiol puošia Lietuvos pakeles, kaimelius ir gyvenvietes. Pagrindinę parodos dalį sudaro 15 tapybos darbų, atliktų aliejumi ant drobės, kuriuose nutapytas prieš 49 metus Lietuvos liaudies menininkų sukurtas memorialinių skulptūrų ir stogastulpių ansamblis, skirtas paminėti Čiurlionio 100-osioms gimimo metinėms. Ansamblio kūrime dalyvavo žymiausi Lietuvos tautodailininkai: I. Užkurnys, V. Ulevičius, A. Česnulis, M. Bičiūnienė, V. Jarutis ir kt. Kelią Varėna-Druskininkai puošia skulptūros, dekoruotos vertingais reljefiniais ornamentais, metalo plastika, kompozicijomis liaudies dainų, pasakų motyvais, zodiako ženklais, Čiurlionio kūrybai artimomis temomis. Tapybos darbų ciklo sukūrimo tikslas buvo įamžinti šį didingą ansamblį, atkreipti keliaujančiųjų dėmesį į pakelėje nuo Varėnos iki Druskininkų stovinčias skulptūras kaip vientisą ansamblį. Tapybos darbuose skulptūros yra atvaizduotos kartu su jas supančia Dzūkijos gamta skirtingais metų laikais, interpretuotos menininkės pasaulėjauta. 2018 m. skulptūrų ansamblis „Čiurlionio kelias“ buvo paskelbtas kultūros saugomu objektu. Tapybos darbų ciklo sukūrimą finansavo Lietuvos Kultūros taryba. Parodoje taip pat eksponuojami 5 darbai, atlikti pieštuku ant popieriaus, kuriuose atvaizduoti senieji Lietuvos pakelių koplytstulpiai ir stogastulpiai, tapyti natūroje arba naudojant išlikusias nuotraukas. Kai kurių iš jų jau nebėra.

Kraštietė visus ją kadaise pažinojusius, užmegztų draugysčių vedina, kviečia į susitikimą-parodos uždarymą liepos 25 d.

Viešosios bibliotekos informacija, nuotraukos bei

Raimondos Bolienės asmeninio archyvo nuotrauka