Birželio 6 d. Radviliškio viešosios bibliotekos Mažojoje galerijoje buvo atidaryta radviliškietės Violetos Jankienės parengta paroda „Mūsų dienos kaip šventė“, skirta Lietuvos dainų šventei „Kad giria žaliuotų“. Parodoje eksponuojamos fotografijos ir kita atributika iš vykusių Dainų švenčių (2003 m., 2009 m., 2014 m., 2018 m.), kuriose parodos autorė dalyvavo kaip Radviliškio miesto kultūros centro (RMKC) šokių grupės „Šelmiai“ narė. Jaukiame parodos atidaryme dalyvavo buvę šokių kolektyvo nariai bei bibliotekos darbuotojai.

V. Jankienė pasakojo, kad pirmą kartą į Dainų šventę, dar būdama moksleivė, ji vyko 1986 metais. Tą įvykį liudiją parodoje eksponuojamas ženkliukas ir gairelė, kuri tarsi įveda į naująjį autorės gyvenimo etapą. „Pirmoji dainų šventė, kaip tie pirmieji kartai, buvo nepakartojama. Turėjome įdėti labai daug darbo ir pastangų, kad patektume į dalyvių sąrašą“, – dalijosi prisiminimais Violeta. Atvykusi gyventi į vyro tėviškę, Radviliškį, V. Jankienė pradėjo aktyviai dalyvauti RMKC šokių kolektyvo „Šelmiai“ veikloje. Kaip ji teigė, pristatydama parodą, visas akimirkas iš švenčių, koncertų saugojusi ir archyvavusi. Būta apsilankymų ne tik Lietuvoje, bet ir aktyviai atstovauta Lietuvai ir Radviliškiui kitose užsienio šalyse. Apibūdindama minėtą laikotarpį, V. Jankienė sako, jog tai buvo jos gyvenimo dalis, kuriai atiduota daug laiko, prakaito bei jėgų, tačiau prisiminimai likę neišdildomi.

Kadangi šiemet Dainų šventės metai, pasitarusi su artimaisiais, V. Jankienė nusprendė atrinkti fotografijas, rūbus ir kitus atributus bei surengti gausią parodą, kurioje atsispindėtų RMKC šokių kolektyvo „Šelmiai“ dalyvavimas Dainų šventėse. Parodos atidarymo metu jos iniciatorė kalbėjo apie Dainų šventes, kuriose teko dalyvauti. Įsimintinesnės – laikas, kai buvo siuvami nauji tautiniai rūbai, o kita – viena šlapiausių dėl gausaus lietaus. Šiuo metu, šokdama Pakruojo kultūros centro šokėjų kolektyve „Reketys“, Violeta prisipažįsta, kad šokis jos gyvenime užima labai svarbią vietą ir simboliška tai, kad ir šiemet, jau šeštąjį kartą, tik su kitais kolektyvo nariais, ji ruošiasi vykti į Lietuvos šimtmečio Dainų šventę.

Siekiant, kad paroda „Mūsų dienos kaip šventė“ būtų dar labiau įvairesnė ir gausesnė, buvo pasitelkta ir kai kurių kolegų pagalba, kurie nuotraukomis, drabužių detalėmis papildė parodą. Violeta labai dėkojo A. ir V. Norvaišoms, V ir G. Andriušaičiams, O. ir J. Jasiams bei Pakruojo kultūros centrui už parodos eksponatų papildymą, kurie šiai suteikė parodai gyvumo ir prasmės.

Baigiantis renginiui, V. Jankienė visiems linkėjo sudalyvauti Lietuvos dainų šventėje ir būti tokios prasmingos šventės dalimi. Anot jos, kiekvienam lietuviui būtina bent kartą sudalyvauti didžiausioje dainų ir šokių fiestoje, kur puoselėjamos lietuviškos tradicijos ir paveldas.

Parodą „Mūsų dienos kaip šventė“ Viešojoje bibliotekoje kviečiame lankyti birželio–liepos mėnesiais.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos