Rugsėjo 19 d., pasitinkant Baltų vienybės dieną, kuri minima rugsėjo 22-ąją, Radviliškio viešoji biblioteka organizavo susitikimą su Šiaulių gamtos ir kultūros paveldo apsaugos klubo „Aukuras“ pirmininku Dariumi Ramančioniu. Jis pristatė klubo „Aukuras“ veiklą, aiškino, kas yra Baltų ugnies sąšauka, dalijosi patirtimi.

Kasmet klubo „Aukuras“ nariai rugsėjo 22 d. kviečia visus jungtis į Baltų vienybės sąšauką ir 20.00–21.00 val. užkurti ugnį ant piliakalnių, alkakalnių ar kitose su baltų (aisčių) istorija susijusiose vietose. Tikimasi, kad tokiu būdu ugnies šviesa suvienija baltų dvasinę tėvynę. „Ugnis ant tolimo kalno – ženklas, kad esame. Ugnies uždegimas vienu metu – vienybė“, – sako D. Ramančionis.

Kasmet yra sudaromas Sąšaukos žemėlapis. Apie Baltų vienybės ugnies užkūrimo vietą sąšaukos dalyviai turi informuoti klubo atstovus. Tądien laužai yra deginami ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Pasak D. Ramančionio, išvykusieji svetur ar neturintys galimybės nuvykti į baltų atminties vietas gali uždegti nedidelę ugnelę namuose. Šis susitelkimas per ugnį neša žinią apie baltų kultūros gyvavimą ir jos tęstinumą visame pasaulyje.

Svečiui už jaukų ir prasmingą susitikimą Viešojoje bibliotekoje buvo įteikta padėka ir bibliotekos leidiniai.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos