Baigėsi tradicinė Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė „Kartu įveikiant krizes“, kuri šiemet buvo minima balandžio 23–29 d. Visą savaitę Radviliškio viešojoje bibliotekoje ir jos filialuose vyko įvairūs renginiai, gyventojai buvo kviečiami dalyvauti akcijose: „Dovanok knygą bibliotekai“, „Nemokamas Skaitytojo pažymėjimas“, „Knyga tvariame maišelyje“, „Mėtų arbatos diena“ ir kt.

Balandžio 24–29 d. Radviliškio miesto ir daugumoje rajono bibliotekų jų darbo laiku vyko „Atvirų durų dienos“. Skaitytojai galėjo susipažinti su bibliotekų veikla, vyko ekskursijos, buvo dovanojami Skaitytojų pažymėjimai, bibliotekininkės Jūratės Žemaitienės siūti maišeliai knygoms.

Balandžio 26 d. bibliotekoje lankėsi naujasis Radviliškio turizmo informacijos centro vadovas Saulius Čepaitis su kolege. Bibliotekos darbuotojos juos supažindino su bibliotekos erdvėmis, teikiamomis paslaugomis, buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės.

Balandžio 25 d. Vaikų literatūros skyriuje vyko edukacinis užsiėmimas „Suplyšusių knygų gydymas“. Mažieji mokėsi, kaip reikia atnaujinti knygas, ir pažadėjo jas tausoti.

Balandžio 26-oji – „Mėtų arbatos diena“. Kvapnia bibliotekininkių užauginta arbata Viešojoje bibliotekoje buvo vaišinamos ilgametes buvusios bibliotekos ir jos filialų darbuotojos. Tą pačią dieną Radviliškio viešosios bibliotekos ir jos filialų darbuotojai dalyvavo nuotoliniame susitikime ,,Kaip mums pavyko įveikti krizes“. Susitikimo metu buvo kalbama apie tai, kokią įtaką bibliotekų bendruomenei turėjo kelis metus vykstančios įvairiausio pobūdžio krizinės situacijos, pasidalinta džiaugsmais ir rūpesčiais, pasidžiaugta nudirbtais darbais, dalintasi ateities planais.

Balandžio 26 d. Lietuvos bibliotekininkų draugija kartu su Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešąja biblioteka kvietė visos Lietuvos bibliotekininkus dalyvauti virtualioje viktorinoje „Šįryt nedirbu. Su Marium ir Marium“. Viktorinoje dalyvavo ir Radviliškio viešosios bibliotekos komanda „Jokių krizių“, kuri laimėjo garbingą 2-ąją vietą.

Balandžio 27 d. Radviliškio viešoji biblioteka kartu su Radviliškio turizmo informacijos centru kvietė moksleivius dalyvauti literatūrinėje ekskursijoje „Radviliškio miesto mažosios architektūros objektai ir gatvės, susiję su knyga“. Ekskursijoje dalyvavo Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos 5 klasių moksleiviai.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę Viešojoje bibliotekoje užbaigė balandžio 28 d. vykęs susitikimas su Lietuvos audiosensorinės bibliotekos Šiaulių filialo darbuotoja Danguole Katavičiene.  Į susitikimą buvo pakviesti Viešosios bibliotekos filialų darbuotojai, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos  Radviliškio skyriaus nariai. Renginio metu buvo pristatytos naujos Lietuvos audiosensorinės bibliotekos paslaugos, supažindinta su virtualios bibliotekos ELVIS galimybėmis.

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai buvo organizuojami ir rajono bibliotekose.

Alksniupių bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas Alksniupių pagrindinės mokyklos grupės vaikams „Gaminu knygelę pats“. Pavartyčių, Raudondvario, Alksniupių, Pociūnų ir Pakalniškių bibliotekos, rengė knygų aptarimus. Ši graži tradicija jau tęsiasi penktus metus. Susitikimai buvo organizuoti Pavartyčių, Raudondvario, Pociūnų, Pakalniškių bibliotekose, o šiais metais – Alksniupių bibliotekoje. Kadangi šiais metais minimas 130-ties metų jubiliejus poetui prozininkui Vincui Mykolaičiui Putinui, popietėje „Po kasdienybės pelenais karšta rusena žarija“ buvo pasirinkta aptarti jo gyvenimo ir kūrybos kelią.

Baisogalos bibliotekoje vyko susitikimas su rašytoju, scenaristu Broniumi Bušma ir jo knygos „Giminės: Taip jie jas kūrė“ pristatymas. Moksleiviai susitiko su vaikų knygų iliustruotoja, rašytoja Lina Žutaute ir kartu kūrė istoriją, susijusią su Baisogalos kraštu.

Beinoravos bibliotekoje vyko popietė „Gydykimės ne vaistais, o knygomis“. Susirinkę bibliotekos skaitytojai diskutavo apie biblioterapijos naudą, dalijosi mintimis apie knygas, vieni kitiems rekomendavo savo jau perskaitytas knygas.

Balandžio 18 d. Daugėlaičių bibliotekoje vykusioje transliacijoje „E. sveikatos galimybės: pas gydytoją registruokimės internetu“ noriai dalyvavo skaitytojos, domėjosi, kaip reikia registruotis pas gydytoją internetu.

Visą savaitę Grinkiškio bibliotekoje aktyviai lankėsi Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos moksleiviai ir jų mokytojos. Mažiesiems buvo padovanoti Skaitytojo pažymėjimai, o vyresnieji buvo pakviesti dalyvauti skaitymo skatinimo popietėse, aptarti knygas, dalyvauti protmūšyje ir kt. veiklose.

Į garsinio skaitymo popietę „Mes iš knygų“ Kutiškių bibliotekoje rinkosi būsimieji bibliotekos skaitytojai. Kai perskaitė knygas, popietės dalyviai dalijosi mintimis apie pasakų herojus, aptarė pasakas. Mažieji susipažino su įdomiausiomis bibliotekos knygomis, minė mįsles, klausėsi skaitomų ištraukų iš populiariausių lietuvių autorių knygų.

Palonų bibliotekoje vyko „Atvirų durų dienos“. Lankytojai buvo supažindinami su ibiblioteka.lt portalu, mokėsi, kaip reikia užsisakyti knygas. Akcijos „Dovanok knygą bibliotekai“ metu Palonų bibliotekai buvo padovanotos 6 knygos.

Pociūnėlių bibliotekoje balandžio 25 d. vyko edukacinis užsiėmimas „Lipdome pasakų herojus“, kuriame dalyvavo dienos centro „Spindulėlis“ vaikai. Akcijos „Dovanok knygą bibliotekai“ metu Pociūnėlių bibliotekai buvo padovanotos 7 knygos. „Atvirų durų dienų“ metu bibliotekoje lankėsi mokyklos Jaunųjų kūrėjų būrelio vaikai ir jų vadovė R. Buivydiene. Renginyje „Skaitau sau ir tau..“, skirtam skaitymo skatinimui, dalyvavo Pociūnėlių pagrindinės mokyklos 3 klasės moksleiviai ir jų auklėtoja A. Macijauskienė. Renginyje papasakota apie A. Matutį, jo kūrybą, pristatyta autoriaus knygų paroda.

Balandžio 25 d. į Sidabravo kultūros namus rinkosi Sidabravo PUG „Kodėlčiai“ su mokytoja, Sidabravo gimnazijos I ir II kl. mokiniai su savo mokytojomis pažiūrėti Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus Lėlių teatro „Boružėlė“ vaidinimo „Peliukų nuotykiai bibliotekoje“, vaikai klausėsi „Kamišibai“ būdu sekamos pasakos apie lokį, išgirdo „Zuikio ir ežio dialogą“ apie skaitymo naudą, mokėsi, kaip tinkamai elgtis su knygomis. Vėliau vaikams buvo pasiūlyta nemokamai įsigyti Skaitytojo pažymėjimą.

Skėmių bibliotekoje vyko akcija „Man patiko, perskaityk ir tu“. Nacionalinės  bibliotekų savaitės proga skaitytojai bibliotekai padovanojo knygų. Dienos centro „Saulės“ vaikams pravesta popietė „Versi knygos lapus ir stebuklai pabus“. Savaitės pabaigoje į Skėmių biblioteką rinkosi kaimo bendruomenės moterys: jos dalyvavo viktorinoje, susipažino su naujomis knygomis.

Šaukoto bibliotekos lankytojai buvo pakviesti į žygį „Kartu mes stipresni“ prie Gomertos ežero. Žygeiviai ne tik grožėjosi gamta, bet ir žaidė stalo žaidimus, aktyviai leido laiką. Po to bibliotekininkė knygos mylėtojus pakvietė į „pasimatymą“ su knyga. Susitikimo metu jiems pristatytos naujai gautos knygos. Lankytojų laukė ir siurprizas – „Aklas pasimatymas su knyga“. Kokią knygą išsirinko „pasimatymo“ metu, knygų bičiuliai sužinojo namuose.

Šeduvos bibliotekoje vyko tradicinė akcija „Laiškas knygai“. Skaitytojai buvo kviečiami rašyti laišką knygai – pasidalinti mintimis apie skaitymą. Ši akcija kasmet organizuojama jau nuo 2015 m.

Šiuo metu Šeduvos bibliotekoje vyksta dar viena akcija – „Žalioji palangė“. Jos metu kviečiami gyventojai dalintis augalais.

Šiaulėnų biblioteka dalyvavo Viešosios bibliotekos inicijuotose akcijose: kvietė gyventojus dovanoti knygas (akcijos metu iš skaitytojų gauta 13 knygų), nemokamai įsigyti Skaitytojo pažymėjimą. „Balandžio 27 d. Šiaulėnų bibliotekoje buvo pristatyta tautodailininko, medžio drožėjo Eugenijaus Arbušausko surinkta lėlių kolekcija.

Balandžio 18 d. Šniūraičių bibliotekoje rinkosi lankytojai stebėti vykstančios transliacijos ,,E. sveikatos galimybės: pas gydytoją registruokimės internetu“.

Vėriškių bibliotekos skaitytojams buvo skirta biblioterapijos akcija „Netikėtas siurprizas, o gal slapta sielos draugė“. Bibliotekininkė siūlė išsirinkti knygą pagal jau perskaičiusių ją receptą: užrašytas mintis, intriguojančias asmenines žinutes, įstrigusias į atmintį citatas, neatskleidžiant knygų autoriaus ir pavadinimo (supakuotas). Bibliotekos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pristatytos gražiausios ir ypatingiausios pasaulio bibliotekos.

Žeimių bibliotekos mažieji lankytojai supažindinti su literatūriniais-informaciniais spaudiniais, paruošta paroda „Enciklopedijos mažiesiems“, skaitytojai supažindinti su bibliotekos teikiamomis paslaugomis. Taip pat buvo paskelbtos savaitės akcijos, kurių metu sulaukta naujų skaitytojų, bibliotekai padovanotos 5 naujos knygos.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos