Gyvename nuostabiame mieste – Radviliškyje. Džiugu, kad galime pasidžiaugti ilga ir įdomia istorija, darbščiais ir gabiais miesto gyventojais, kurie garsina Radviliškį Lietuvoje ir už jos ribų. Malonu stebėti, kaip nuolat gražėja mūsų miestas.

Čia, mūsų mieste, gali rasti visko: ir ramybę, ir šurmulį, ir praeities atgarsių, ir ateities nuojautos, ir jaunystės veržlumo, ir senatvės išminties. Pasitinkant Radviliškio miesto gimtadienį, pasidomėkime, kuo įdomus ir išskirtinis mūsų miestas, šiemet tolimesniam ir artimesniam svečiui svetingai mojantis išskirtinėmis savo spalvomis.

Ar žinote, kad...

1567 m. Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės miestų sąraše pirmą kartą paminėtas Radviliškis.

1613 m. Radviliškis pažymėtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapyje.

1878 m. pastatyta varpinė – unikalus Radviliškio miesto architektūros paminklas, dekoruotas savitais liaudies meno puošybos elementais.

1924 m. Radviliškiui suteiktos miesto teisės.

1930 m. kunigaikščio Vytauto Didžiojo mirties 500-ųjų metinių proga Radviliškyje pastatytas obeliskas Vytautui Didžiajam.

1950 m. Radviliškis tapo rajoninio pavaldumo miestu – rajono centru.

1979 m. pastatyta tikra Radviliškio miesto puošmena – skulptoriaus A. Toleikio sukurta skulptūra „Rytas“. Jame pavaizduota jauna mergina, ryte besiprausianti prie upelio.

1986 m. miestą papuošė J. Meškeliavičiaus sukurta skulptūra „Aušrinė“ – nepaprasto grožio mergelė, susijusi su Saule.

1992 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos prezidiumas patvirtino L. Ramonienės sukurtą Radviliškio miesto herbą ir vėliavą.

1997 m. tris miesto simbolius – geležinkelio bėgius, meldus ir pajuodusius žvirblius – Radviliškio dailės mokyklos mokytojas Darius Kazokas sujungė kompozicijoje „Akcentas“, kuri džiugina miesto gyventojus ir svečius.

2008 m. pastatyta Radviliškio sporto arena.

2010 m. renovuotas Laisvės Sąjūdžio stadiono kompleksas.

2013 m. Radviliškyje pastatyta medžio skulptūra „Lituanica“, skirta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms.

2014 m. į Radviliškio Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčios bokštą įkelti trys iš vario, alavo ir bronzos lydinio išlieti varpai, pagaminti Lenkijoje.

2017 m. Radviliškio laisvalaikio ir pramogų parke įrengtas serpantinas, atidengta Radviliškio krašto garbės piliečio Stasio Žirgulio skulptūrinė kompozicija „Miesto metraštis“ – išskirtinė dovana miestui, skirta Radviliškio miesto 450-ajam jubiliejui.

2017 m. Radviliškyje duris atvėrė modernus plaukimo baseinas.

2017 m. Radviliškio viešosios bibliotekos iniciatyva mieste (Radviliškio autobusų stotyje) buvo

pastatytas pirmasis Knygų namelis.

 

2018 m. atnaujintoje miesto aikštėje įrengtas šviečiantis ir pagal melodiją šokantis fontanas.

2018 m. Radviliškyje vyko Europos žmonių festivalis.

2018 m. Radviliškyje atidengta memorialinė lenta, įamžinanti Tėvo Stanislovo atminimą. 

2020 m. atidarytas atnaujintas Eibariškių parkas – unikali erdvė laisvalaikiui, skirta tiek jaunimui, tiek ir ramybės ieškantiems senjorams.

2020 m. prie Radviliškio viešosios bibliotekos atidengtas taktilinis žemėlapis, kuriame Brailio raštu ir taktiline plokšte pristatoma centrinė Radviliškio miesto dalis.

2022m. Radviliškyje atidengta atminimo lenta kraštiečiui Vytautui Pakarskui, gyvenimą pašventusiam Lietuvos aviacijai.

2022 m. Radviliškio viešosios bibliotekos vidiniame kiemelyje pastatyta mažo berniuko skulptūrėlė „Skaitantis vaikas“, kurią sukūrė radviliškietis dailininkas, skulptorius, grafikas, pasaulio skulptorių tinklo „Sculpture network“ ir Lietuvos dailininkų sąjungos narys Martynas Gaubas.

2022 m. Maironio gatvėje atidaryta nauja laisvalaikio zona.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos