Radviliškio viešoji biblioteka nuolat bendradarbiauja su rajono tautodailininkais, įgyvendina įvairius projektus, organizuoja dirbtuves, darbų parodas. Siekdami tęsti jau turimas tradicijas ir projektines veiklas, šiais metais buvo organizuota antroji stacionari „Etnokultūrinė šeimų stovykla“.

Stovykla įsikūrė atokioje sodyboje, šalia Tytuvėnų regioninio parko. Organizuotoje 4 dienų  stovykloje buvo įvairių veiklų. Stovyklautojai turėjo galimybę susipažinti ne tik su mūsų krašto tautodailės meistrais, bet ir savo amato puoselėtojais iš visos Lietuvos.

Pirmiausiai stovyklautojams Lietuvių tradicinių švenčių Metų ratą pristatė profesorė, etnologė Gražina Kadžytė. Ji savo išmintimi dalijosi ne tik vieną suplanuotą dieną. Kadangi etnologė pasiliko stovykloje, kiekvienas dalyvis galėjo laisvu nuo edukacijų metu domėtis įvairiomis etnokultūrinėmis šventėmis, senolių ekspedicijose užrašyta išmintimi.

Iš Marijampolės rajono atvykusi liaudies meistrė Danutė Saukaitienė surengė savo darbų parodą bei stovyklautojus mokino iš šieno rišti paukštelius, gyvybės medžius ir ratus.

Antrus metus stovyklautojus aplankė Giedrė Slavinskienė (Dirbtuvėlė.lt savininkė). Ji pamokė nusilipdyti indą, dekoruotą pievose rastomis žolelėmis, ir jame išlieti žvakę.

Daugiausia klausimų ir susidomėjimo susilaukė viešnios iš „Valerijono“ vaistinės edukacija. Buvo gaminamas veido šveičiamasis kremas  su obuolių sėklomis ir kraujažolėmis. Edukacijos metu ragaujami įvairūs aliejai sulaukė ne tik suaugusiųjų stovyklautojų, bet ir vaikų dėmesio. Vaistinės vadovė Almyra Girdenienė kiekvienam turėjo patarimų bei rekomendacijų.

Stovyklautojus aplankė ir mūsų kraštietis, radviliškietis, kalvis Stanislovas Špukas. Stanislovas parodė, kiek jėgos ir laiko reikia, norint nukaldinti vieną pasagą ar vinį. Nebijantys kaitraus žaizdro ir turintys ištvermės, stovyklautojai galėjo patys išbandyti save  – kaldinosi laimę nešančią pasagą.

Stovyklos laikas neprailgo, kiekvienas vakaras buvo užpildytas dainomis, žaidimais, pasakų sekimais. Poilsiautojus aplankė ansamblis „Jonis“, o sodybos savininkas Jonas mokė rišti vantas, rinko geriausius vantų rišėjus bei išbandė lietuviškos pirties ypatumus. Viena iš įdomiausių edukacijų – Alfo Ivanausko edukacinė-degustacinė paskaita apie mūsų senolių naudotus maisto produktus ir kaip į juos galima pažvelgti šiuolaikiškai. Virtuvės šefas pristatė lašinius, šaltibarščius, varškės sūrį ir uogų desertą. Šio užsiėmimo metu stovyklautojai ne tik galėjo stebėti visą gaminimo procesą, ragauti, bet ir dalyvauti A. Ivanausko sugalvotame konkurse bei laimėti jo knygas.

Kol vyko stovykla ir jos dalyviai turiningai leido laiką sodyboje, Radviliškio viešosios bibliotekos socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje buvo kuriamas kiekvienos dienos fotodienoraštis. Rugpjūčio mėnesį  Radviliškio viešosios bibliotekos Mažojoje galerijoje bus galima pamatyti stovyklos metu sukurtų darbų parodą.

Ši „Etnokultūrinė šeimų stovykla“ parodė, jog mūsų tradicijos, amatai, dainos ir maistas gali sudominti visus: mažus ir didelius. Tikimės, kad šios veiklos bus tęstinės ir sudomins dar daugiau jaunimo. Pagrindinė projekto idėja – pristatyti stovyklos dalyviams lietuvių tautos išskirtinumą, mūsų šalies kuriančius žmones – buvo įgyvendinta.

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos