Šiuo metu Radviliškio rajone yra net dvidešimt trys į Kultūros vertybių registrą įtraukti dvarai ir sodybos. Daugelyje iš jų stovi įvairiausi mediniai ar mūriniai pastatai. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui Burbiškio ar Baisogalos dvarų rūmai, ir šiandien yra išpuoselėti. Juose verda gyvenimas, žydi gėlės, lankosi svečiai. Tačiau likusieji yra nukloti dulkėmis. Kai kurie pastatai, nuniokoti negailestingo laiko, jau sulyginti su žeme, o kiti, niekieno neprižiūrimi, griūva akyse.

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina projektą „Nykstančių Radviliškio dvarų retrospektyva“. Šio projekto pagrindinis tikslas yra išsaugoti nykstantį kultūros paveldą (3 dvarus: Grinkiškio, Raudondvario ir Radvilonių), papildant ir sudokumentuojant turimą informaciją apie juos, užtikrinant  sklaidą, jų išlikimą ir atmintį apie juos.

Rašant projektą bei pasirenkant dvarus, savo idėjomis pasidalijome su buvusiu rajono meru V. Simeliu, susisiekėme su architektu A. Širviu, aptarėme galimybes atkurti minėtus dvarus, pažvelgėme archyvuose bei bibliotekoje turimą medžiagą. Savo idėjomis pasidalijome su seniūnais, vykome apžiūrėti ir įamžinti dabartinę dvarų būklę.

UAB „Šiaurinis taškas“ atliko 3 dvarų skenavimą lazeriniu skeneriu, parengė 2D brėžinius: kiekvienam dvarui 4 vnt. fasadų ortofoto M 1:100. Naudojimui paruošta taškų debesies su panoraminėmis nuotraukomis nemokama peržiūros programa išorinėje laikmenoje, kuri leis turėti skenavimo metu buvusios situacijos taškų debesį su tikslia geometrija ir vaizdinę 3D medžiagą.

Darbai įpusėti, todėl šiandien dalinamės 3 dvarų skenavimo rezultatu: https://skfb.ly/oLYC7/

 

Šiandieninę dvarų būklę ir vaizdą galite pamatyti nuotraukose iš drono:

Šeduvos dvaras (Raudondvario dvaras): https://photos.app.goo.gl/eFuXso6kS2NsBRbd6

Grinkiškio dvaras: https://photos.app.goo.gl/WMzW3Ceg7fxgut5f7

Radvilionių dvaras: https://photos.app.goo.gl/MfZNe7RtTD9CRSLBA

 

Ateityje planuojama įrengti stendus prie kiekvieno iš šių dvarų, e. erdvėje patalpinti susistemintą informaciją apie pačius dvarus.

Projektą iš dalies finansuoja Radviliškio rajono savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba, įgyvendina Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Viešosios bibliotekos informacija