Spalio 25 d. Radviliškio mieste sužibo žibintų šviesa – vyko Radviliškio viešosios bibliotekos ir Radviliškio turizmo informacijos centro drauge organizuota ekskursija „Atrask Radviliškį žibintų šviesoje“. Aktyvūs ir žingeidūs radviliškiečiai rinkosi prie Viešosios bibliotekos – nuo čia ir prasidėjo kelionė organizatorių parinktu maršrutu. Į šį žygį tamsiu poros metu noriai įsitraukė šeimos su vaikais ir savo dalyvavimu parodė, kaip svarbu kurti draugišką ryšį bendruomenėje.

Žygeiviai, nešini žibintais rankose, aplankė keletą miesto lankytinų objektų, klausėsi išsamios informacijos apie juos.

Iš pradžių keliautojai buvo pakviesti apžiūrėti ir savo rankomis paliesti taktilinį žemėlapį, esantį šalia bibliotekos. Šis žemėlapis sukurtas akliesiems skirtu Brailio raštu, tačiau jis yra skirtas ne tik regėjimo negalią turintiems asmenims – visiems padeda geriau orientuotis mieste, pažinti lankomiausius objektus, jame Brailio raštu ir taktiline plokšte pristatoma centrinė Radviliškio miesto dalis.

Po to visi ėjo į Viešosios bibliotekos kiemelį, kur turėjo surasti mažo berniuko skulptūrėlę „Skaitantis vaikas“. Ją 2022-aisiais sukūrė radviliškietis dailininkas, skulptorius, grafikas, pasaulio skulptorių tinklo „Sculpture network“ ir Lietuvos dailininkų sąjungos narys Martynas Gaubas. Susirinkusiems buvo perkaityta legenda apie skaitantį berniuką.

Kita stotelė – Tėvo Stanislovo-Dobrovolskio, kunigo, pamokslininko, vienuolio kapucino, Lietuvos pasipriešinimo sovietinei okupacijai veikėjo namas. 2018 m. buvo atidengta memorialinė lenta, įamžinanti šio iškilaus kraštiečio atminimą.

Dar vienas lankytinas objektas Dariaus ir Girėno gatvėje – medžio skulptūra „Lituanica“, skirta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms. Skulptūros, kuri buvo sukurta medžio drožėjų plenero metu 2013 m., autorius – Kęstutis Benediktas.

Daugiau nei 40 žygeivių komanda aplankė ir Klaipėdos gatvėje esantį paminklą, skirtą Vytauto Didžiojo 500-osioms mirties metinėms atminti. 2017 m., švenčiant Radviliškio miesto 450-ajį jubiliejų, paminklas buvo atnaujintas.

Galiausiai visi žygeiviai sugrįžo į miesto centrą: aplankė ryškiausią miesto simbolį – garvežį, kuris yra įrašytas į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą kaip turintis istorinę, techninę ir technologinę vertę ir mūsų šalyje yra išlikęs toks vienintelis. Taip pat buvo aplankytas ir istorinis ąžuolas, augantis priešais geležinkelio stotį, kurį pasodino Lietuvos kariai po pergalės prieš bermontininkus.

Paskutinė kelionės stotelė – prie Pergalės deivės Nikės skulptūros, Radviliškio miesto centrinėje aikštėje. 1999 metais, minint pergalės prieš bermontininkus 80-metį, buvo atidengta skulptoriaus Petro Mazūro kurta skulptūra, simbolizuojanti tautos laisvės ir pergalės idėją, o kardas jos rankose – padėką ir pagarbą tiems žmonėms, kurie kovojo už Lietuvos nepriklausomybę.

Po ekskursijos visi dalyviai buvo pakviesti į Radviliškio turizmo informacijos centrą, kur vaišinosi karšta arbata ir dalijosi įspūdžiais apie naktinę ekskursiją po Radviliškio miestą.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos