Šiais metais Šiaurės šalių literatūros savaitės organizatoriai ir vėl kvietė drauge rengti skaitymus vaikams ir suaugusiesiems. Šių metų tema – Kalėdos Šiaurėje. Suaugusiems buvo parinkta rašytojos Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas“, o vaikams – Astrid Lindgren knygos „Naujos Emilio išdaigos“ ištraukos. „Dauguma žmonių, išgirdę žodį „Kalėdos“, prisimena laukimo jausmą. Šilumą ir bendrystę. Vienatvę, liūdesį ir atskirtį. Kalėdų senelį, tradicinius patiekalus ir dovanas. Žodis „Jul“ (Kalėdos) skandinavų kalbose kilęs iš norvegiško „jól“ – taip buvo vadinama didžioji Šiaurės šalių viduržiemio šventė, skirta žiemos saulėgrįžai pažymėti. Tautosakoje Kalėdų išvakarėse atgyja antgamtinės būtybės, o krikščionių tikėjime Kalėdos siejamos su Jėzaus gimimu. Galbūt ši mistika ir įvairiausi skirtingi žmonių lūkesčiai paverčia Kalėdas įdomia literatūrine tema? Ir visai nesvarbu, švenčiate jūs Kalėdas ar ne, kalendoriuje artėjant gruodžio pabaigai Šiaurės šalyse viskas pasikeičia ir ima vykti šiek tiek kitaip, nei visada.“ – teigia organizatoriai.

Prie Šiaurės šalių literatūros skaitymų jungėsi ir Radviliškio viešoji biblioteka bei jos struktūriniai padaliniai.

Radviliškio viešoji biblioteka skaitymus suaugusiesiems organizavo lapkričio 13 dieną Radviliškio miesto kultūros ir poilsio parke esančiame Latvių namelyje. Jaukiai susibūrę garsinių skaitymų dalyviai skaitė organizatorių parinktą ištrauką, o po renginio norintieji dalijosi įspūdžiais, buvo prisiminti praėjusių metų skaitymai ir veiklos jose. Vaikų skyriaus darbuotojos taip pat kvietė vaikučius į garsinius skaitymus. Pirmieji vyko Latvių namelyje, kiti – bibliotekoje.

Ankstų lapkričio 13 dienos rytą į Šeduvos biblioteką rinkosi Šeduvos gimnazijos II klasės moksleiviai ir mokytoja Lina Paškevičienė. Jie dalyvavo skaitymuose „Auštant“. Kitą dieną vaikams buvo organizuojami žaidimai tamsoje. Šiaurės šalių literatūros savaitė bibliotekoje buvo užbaigta garsiniais „Sutemų“ skaitymais suaugusiesiems.

Plevenant žvakių liepsnelėms Šaukoto bibliotekoje buvo skaitoma organizatorių parinkta ištrauka. Prie arbatos puodelio vyko diskusijos apie Šiaurės šalių kalėdinius papročius, taip pat apie kalėdinės dvasios „pirkimą“, susvetimėjimą.

Vėlų lapkričio 13-osios dienos vakarą Šiaulėnų biblioteka pakvipo čiobrelių arbata ir obuolių pyragu. Į biblioteką rinkosi skaitytojai didžiajai skaitymų dienai „Sutemų valandai“. Buvo skaitoma organizatorių parinktos knygos ištrauka, aptarta Šiaurės šalių Kalėdų tradicijos, lyginant su mūsų šalies papročiais.

Palonų bibliotekoje lapkričio 13 dieną buvo rengiami skaitymai suaugusiems ir skaitoma ištrauka iš organizatorių parinktos knygos.

Alksniupių bibliotekoje skaitymai vyko lapkričio 14 dieną. Bibliotekoje lankėsi Alksniupių pagrindinės mokyklos trečiokai. Popietės dalyviai žvakės šviesoje išklausė bibliotekininkės skaitomą danų pasakininko, rašytojo Hanso Kristiano Anderseno pasaką „Kiekvienam savo vieta“. Kad skaitymas neprailgtų, mokiniai buvo pakviesti pažaisti keletą žaidimų.

Lapkričio 14 dieną Pavartyčių bibliotekoje žvakių šviesoje buvo skaitoma organizatorių parinkta ištrauka vaikams. Garsinio skaitymo metu dalyvavo pačios aktyviausios bibliotekos skaitytojos.

Lapkričio 14 dienos popietę Beinoravos bibliotekoje vyko garsiniai skaitymai suaugusiesiems. Ištrauką iš organizatorių parinktos knygos ištrauką skaitė Beinoravos kultūros namų darbuotoja Sigita Juškienė.

Skėmių biblioteka lapkričio 14 dieną kartu su Skėmių dienos centru „Saulės vaikai“ prie žvakių šviesos skaitė organizatorių parinktos knygos vaikams ištrauką.

Lapkričio 15 dieną Paciūnėlių pagrindinėje mokykloje vyko renginys, garsinis kaitymas „Auštant“. Dalyvavo dešimtos klasės mokiniai ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Roma Buivydienė. Buvo parengta Šiaurės šalių kūrėjų knygų paroda.

Lapkričio 15 dieną Baisogalos bibliotekoje lankėsi Baisogalos mokyklos-darželio trečiokai su mokytoja Zita Bliznikiene. Buvo skaitoma organizatorių parinkta ištrauka vaikams. Po skaitymo vyko aptarimas.

Pakalniškių biblioteka skaitymus organizavo lapkričio 16 dieną. Vakarėjant, žvakių šviesoje, bibliotekoje susirinkę skaitytojai skaitė organizatorių parinktą knygos ištrauką, kupiną šiuolaikinės realybės.

Lapkričio 16 d. Vėriškių bibliotekoje susirinko keletas ištikimiausių bibliotekos skaitytojų. Buvo skaitoma organizatorių parinkta ištrauka suaugusiesiems. Gerdamos čiobrelių arbatą su obuolių pyragu, dalyviai diskutavo apie dovanas ir tikrąją jų prasmę.

Lapkričio 17 d. Sidabravo bibliotekos memorialiniame prof. V. Žuko kambaryje įvyko garsinis skaitymas „Auštant“ žvakių šviesoje. Prie Šiaurės šalių literatūrinės savaitės renginio prisijungė Sidabravo gimnazijos VII klasės moksleiviai bei jų mokytoja Živilė Mančiauskienė.

Grinkiškio biblioteka ir Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos 3 klasės mokinės su mokytoja Nijole Lukoševičiene taip pat organizavo skaitymus. Bibliotekininkė dalyvius pakvietė sudalyvauti viktorinoje „Šiaurės šalių literatūra“, po to žvakių šviesoje trečiokė Fausta Dapkevičiūtė skaitė organizatorių parinktą ištrauką.

Skaitymus tradiciškai organizavo ir Kutiškių biblioteka, kuri kvietė vaikus pasiklausyti bibliotekininkės skaitomos ištraukos. Kitomis dienomis skaitymuose dalyvavo Kutiškių daugiafunkcinio centro vaikai.

Į Aukštelkų biblioteką po pamokų rinkosi Aukštelkų kaimo vaikai. Buvo skaitomos organizatorių parinktos vaikiškos knygos ištraukos. Vaikai susipažino su valstybėmis, priklausančiomis Šiaurės šalims. Suaugusieji turėjo proga pasidomėti jiems parengta literatūros paroda ,,Šiaurės šalių detektyvų meistrai“.

Žeimių bibliotekoje vaikai skaitė organizatorių parinktą ištrauką. Po skaitymų buvo prisiminta Šiaurės šalių vėliavos, gamta, gyvūnai, aptarti kalėdiniai papročiai.

Vainiūnų bibliotekoje svečiavosi Baisogalos mokyklos-darželio Pakiršinio ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus trečiokai. Susitikimo metu buvo skaitoma organizatorių parinkta ištrauka vaikams.

Raudondvario biblioteka tradiciškai prisijungė prie Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymų. Pirmąją Šiaurės šalių savaitės skaitymų dieną bibliotekoje svečiavosi Raudondvario vaikų dienos centro vaikai su mokytoja Jūrate Rostkauskiene. Kitą dieną tęsti Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymų. į biblioteką rinkosi suaugusieji. Skaitymuose dalyvavo ir RTVMC Šeduvos skyriaus bibliotekininkė Aksinija Gulbinienė.

Pociūnų bibliotekoje į skaitymus rinkosi tiek suaugę, tiek vaikai.

Kitos bibliotekos taip pat jungėsi prie Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymų ir organizavo įvairias veiklas.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos