Baigiantis 2023-iesiems metams buvo įgyvendintas dar vienas Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Nykstančių Radviliškio dvarų retrospektyva“, kurį iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė. Šiuo projektu buvo siekiama prisidėti prie nykstančių kultūros paveldo objektų (Grinkiškio, Raudondvario ir Radvilonių dvarų) išsaugojimo, papildant ir sudokumentuojant turimą informaciją apie dvarus, užtikrinant jų išlikimą ir atmintį apie juos. Gruodžio 7 d. vyko minėtų dvarų informacinių lentų atidarymas, aplankant visus projekto metu tyrinėtus kultūros paveldo objektus.

Grinkiškio dvaro atminimo lentos atidarymo renginyje dalyvavo: Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Sidarienė, Radviliškio rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vedėja Justė Juškaitė, Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys, Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Vytautas Simelis, Grinkiškio seniūnė Giedrė Bložienė, Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė ir projektų vadovė Jolanta Kvedarienė, bibliotekos darbuotojai, Grinkiškio Jono Poderio gimnazijos moksleiviai ir miestelėnai.

Šiuo metu Radviliškio rajone yra net dvidešimt trys į Kultūros vertybių registrą įtraukti dvarai ir sodybos. Daugelyje iš jų stovi įvairiausi mediniai ar mūriniai pastatai. Burbiškio ir Baisogalos dvarų rūmai ir šiandien yra išpuoselėti bei prižiūrimi, tačiau likusieji rajono dvarai – niekieno neprižiūrimi griūva, kai kurie pastatai jau sulyginti su žeme. Siekiant išsaugoti Grinkiškio, Raudondvario ir Radvilonių dvarų atminimą, Radviliškio viešosios bibliotekos iniciatyva, bendradarbiaujant su rajono seniūnais, prie dvarų pastatytos informacinės lentos, kuriose lankytojams pateikiama trumpa informacija apie dvarus ir nuotraukos, kaip jie atrodė anksčiau.

Renginio metu Grinkiškio seniūnė G. Bložienė nuogąstavo, kad Grinkiškio dvaras, turėjęs reprezentuoti šį kraštą, nyksta, tačiau pasidžiaugė bibliotekos darbuotojais, kuriems rūpi šio dvaro likimas. Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas V. Simelis pasveikino visus susirinkusius ir priminė, kad kadaise jis pats ruošė šio dvaro atstatymo planą, buvo numatytos naujos paskirties erdvės, pritaikytos jaunimui, tačiau projektas negavo pritarimo ir dvaras buvo paliktas likimo valiai. Pasak V. Simelio, šiandien yra saugomi fotogrametriniai Grinkiškio dvaro duomenys, pagal kuriuos ateityje būtų galima dvarą atstatyti. Kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas dėkojo Viešajai bibliotekai, kuri jau ne pirmą kartą savo projektais prisideda prie paveldo objektų išsaugojimo.

Už iniciatyvą bibliotekai taip pat dėkojo ir Radviliškio rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vedėja J. Juškaitė. Ji renginyje dalyvavusiems moksleiviams linkėjo kada nors šį dvarą atstatyti, kad ir toliau visi galėtų grožėtis.

Visi trys minėti nykstantys dvarai inovatyviai pristatomi gyventojams internetinėje erdvėje. Projekto metu UAB „Šiaurinis taškas“ atliko 3 dvarų skenavimą lazeriniu skeneriu, parengė 2D brėžinius. Šiandieninę dvarų būklę ir konkretų jų vaizdą galite pamatyti nuotraukose iš drono:

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos