Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko susitikimas su profesoriumi Algiu Vyšniūnu, kuris radviliškiečiams pristatė knygas: „Lietuviai ypatinguose Kazachstano lageriuose 1948–1955 m.“ ir „Ginkluotos rezistencijos eilėse. Eilinio partizano atsiminimai“ bei kt.  Renginys buvo skirtas Vasario 16-ajai.

A. Vyšniūnas yra žinomas lietuvių architektas, mokslininkas, profesorius. Jis aktyviai dalyvauja tarptautiniuose architektūriniuose konkursuose (pelnė apdovanojimų), rašo straipsnius urbanistikos, architektūros teorijos klausimais. Nuo 1990 m. rengia ekspedicijas į lietuvių tremties ir kalinimo vietas (Kazachiją, Magadaną, Jakutiją), vadovavo projektui Misija Sibiras į Kazachiją (2009 m. ir 2018 m.) ir Tadžikiją (2011 m.). A. Vyšniūnas yra knygų autorius, parašęs monografijas „Vilniaus miesto vizualinio identiteto apsauga ir plėtros principai“ (su Z. J. Daunora, S. Kirvaitiene, 2004), „Architektūrinės ir urbanistinės idėjos Šiauliuose: Istorinio miesto transformacijos“ (2019), mokomąją knygą „Miesto gyvenamųjų struktūrų rekonstrukcija“ (2000, 2002), knygą „Lietuviai Karlage I. 1990 metų ekspedicija į Kazachstaną“ (2016) bei naujausią „Lietuviai ypatinguose Kazachstano lageriuose 1948–1955 m.“. Ši knyga, kaip ir jo tėvelio atsiminimų knyga „Ginkluotos rezistencijos eilėse. Eilinio partizano atsiminimai“, pasitinkant Vasario 16-ąją buvo pristatyta Radviliškio viešojoje bibliotekoje.

Renginio dalyviams profesorius sakė, jog toli gražu ne viskas yra žinoma apie lietuvių ir kitų tautybių žmonių tremtis Kazachstane, Gulago istorija, apie pasaulyje liūdnai pagarsėjusius sovietų mirties lagerius ir kalėjimus. Dar iki šiol ne visiems suprantamos ir sąvokos „politinis kalinys“ ir „tremtinys“. Todėl profesorius A. Vyšniūnas įsitikinęs, kad būtina garsiai apie tai kalbėti, siekiant išsaugoti istoriją ir nukentėjusių žmonių atminimą.

Nepaisant pasikeitusių aplinkybių dėl karo Ukrainoje, dėl nutrūkusių ekspedicijų į Sibirą, darbai tęsiami. 2023 m. Kazachstane buvo atidengtas paminklas lietuviams ir ukrainiečiams, pokariu kalėjusiems Balchašo ir Rytinio Kounrado ypatinguose lageriuose. Paminklas įrengtas buvusio Balchašo lagerio požeminio karcerio vietoje. Tai tik vienas iš darbų, prie kurio prisidėjo prof. A. Vyšniūnas.

Už pristatytas knygas ir papasakotas istorijas svečiui dėkojo Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė. Ji palinkėjo, kad skleidžiamas patriotiškumo jausmas išliktų dar ilgai, o pradėti darbai sėkmingai būtų tęsiami toliau. A. Vyšniūnui buvo įteiktas Viešosios bibliotekos leidžiamas kultūros ir istorijos žurnalas „Radviliškio kraštas“ bei jo vienkartinis priedas „Rūpintojėlis“.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos