Susitikimas su rašytoju Arvydu Juozaičiu

Gruodžio 8-osios vakarą Radviliškio viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyko susitikimas su rašytoju, dramaturgu, publicistu, filosofu, humanitarinių mokslų daktaru Arvydu Juozaičiu, kuris radviliškiečiams pristatė dvi savo knygas – „Tėvas Stanislovas. Pasakojimų knyga“ ir „Kauno saulė“.

Rašytojas užsiminė, kad šiuo metu yra ruošiama dar viena knyga, pasirodysianti jau kitų metų pradžioje.

A. Juozaitis yra parašęs ne vieną dešimtį knygų. Sukūrė istorinę ir literatūrinę „Baltijos trilogiją“: „Karalių miestas be karalių“ (I. Simonaitytės premija), „Ryga – niekieno civilizacija“ (Baltijos asamblėjos premija), „Klaipėda – Mėmelio paslaptis“. Renginio svečiams autorius pristatė dvi savo knygas apie Tėvą Stanislovą, iš kurių viena („Tėvas Stanislovas. Pasakojimų knyga“) buvo išleista prieš ketvirtį amžiaus ir visai neseniai pasirodė antrą kartą – lygiai tokia pati tik papildyta. A. Juozaitis sako, kad pastaroji knyga ilgus metus gyveno moterų rankinėse, vyrų dirbtuvėse, automobilių kišenėse ir priminė maldaknygę. Po to kiek užsimiršo ir dabar vėl atgimė. Anot rašytojo, ši knyga yra apie gyvenimo kelionę, kurią galėtume pavadinti „Tėvo Stanislovo apsireiškimas Lietuvoje“. Antroji radviliškiečiams pristatyta knyga „Kauno saulė“ – tai miesto epo, „karo ir taikos“ knyga. Autorius ją rašė ieškodamas naujosios Lietuvos valstybės šaknies, siekdamas pajusti valstybę auginantį miestą. Kaip sako A. Juozaitis, Tėvas Stanislovas buvo visų – visos Lietuvos, todėl ir knygos apie jį turi sąsajų su visa Lietuva.

Renginio metu dalimis buvo rodomas režisierių A. Juozaičio ir A. Bugvilionienės sukurtas filmas „Stotis tyloje“ apie kraštietį vienuolį kapuciną, kunigą Tėvą Stanislovą (Mykolą Dobrovolskį). Filme apie šią neeilinę asmenybę kalba gerai pažinojusieji arba turėję laimę sutikti jį savo gyvenimo kelyje. Filme Tėvas Stanislovas prisimena tremtį, kunigystę Paberžėje ir Dotnuvoje, mąsto balsu apie savo pašaukimą, priedermes, gyvenimo reiškinius ir vertybes, santykius su aplinka. Tėvas Stanislovas skaito paties verstus Rainerio Marija Rilkės eilėraščius. Anot A. Juozaičio, šis žmogus yra tikras mūsų valstybės patriotas, mokėjęs džiaugtis kasdienybe ir tuo gerumu užkrėtęs visus aplink save esančius žmones. Pasak A. Juozaičio, šviesaus atminimo Tėvo Stanislovo įamžintas gyvenimas ir šiandien mus moko suprasti laimę, vertinti kasdienio džiaugsmo akimirkas, moko tikėjimo paslapčių.

Po knygų pristatymo rašytoją sveikino ir kūrybinės sėkmės linkėjo Radviliškio viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marcinkienė, kuri sakė, kad šis susitikimas labai simbolinis laukiant didžiųjų metų švenčių, nes autoriaus knygose aprašytas mūsų kraštietis Tėvas Stanislovas vedė visus į ramybę, susitaikymą. Taip pat Viešosios bibliotekos pavaduotoja dėkojo ir renginio lankytojams, po ilgos pertraukos grįžusiems į biblioteką, ir kvietė aktyviai lankytis būsimuose renginiuose.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos