Radviliškio viešoji biblioteka – tai „Biblioteka visiems“

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka jau antrus metus aktyviai prisideda prie iniciatyvos „Biblioteka visiems“, kuria siekiama plačiau atverti duris skirtingų poreikių turintiems lankytojams. Stengiamės, kad atskirtį patiriantys žmonės labiau įsitrauktų į visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą.

Mūsų biblioteka – svetinga ir atvira, todėl norime, kad joje teikiamomis paslaugomis galėtų naudotis kuo daugiau gyventojų. Visai neseniai Viešąją biblioteką pasiekė įvairios garsinės knygos, skirtos regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms. Šias knygas galės skaityti tik tie, kurie turi gydytojo rekomendaciją – patvirtinimą, jog žmogus negali skaityti įprastų knygų. Turintys regėjimo sutrikimų maloniai kviečiami naudotis garsinėmis knygomis. Jei tuo metu bibliotekoje jūsų norimos knygos ar vadovėlio nebus, biblioteka galės jį užsakyti iš Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių filialo.

Taip pat garsines knygas rinktis ir klausyti galima prisijungus internetinėje garsinių knygų bibliotekoje (www.elvis.labiblioteka.lt). Virtuali biblioteka ELVIS – tai internete nemokamai prieinama garsinių knygų platforma, skirta tiems, kurie dėl įvairių priežasčių negali skaityti įprasto spausdinto teksto: sunku laikyti knygą rankose (artritas, paralyžius, tremoras…); turi mokymosi sunkumų (disleksija, disgrafija); akys silpsta dėl amžiaus ar ligos. Mūsų bibliotekininkės jums padės užsiregistruoti šioje bibliotekoje. Primename, kad judėjimo negalią turintiems žmonėms knygas mūsų bibliotekos darbuotojos pristato į namus.

Nuo 2020 m. lapkričio mėn. daugelis šalies bibliotekų pasipuošė išskirtiniu ženklu – spalvota dėlione „Biblioteka visiems“. Skirtingos elementų spalvos ir jų susijungimas rodo gebėjimą priimti vieniems kitus, nepaisant mūsų skirtumų ir įvairumo bei simbolizuoja bibliotekų ketinimą didinti savo paslaugų prieinamumą įvairią negalią turintiems žmonėms, skatinti visuomenės informuotumą ir ugdyti toleranciją. Radviliškio viešoji biblioteka taip pat stengiasi didinti savo paslaugų prieinamumą – joje įrengtas liftas, neįgaliesiems pritaikyti tualetai, pažymėti laiptai, kad turintys regėjimo sutrikimų bibliotekoje galėtų saugiau judėti. Taip pat 2020 m. prie Radviliškio viešosios bibliotekos pastato buvo atidengtas taktilinis žemėlapis, skirtas ne tik regėjimo negalią turintiems asmenims, padedantis geriau orientuotis mieste, pažinti lankomiausius objektus. Žemėlapyje Brailio raštu ir taktiline plokšte pristatoma centrinė Radviliškio miesto dalis.

Viešojoje bibliotekoje vyksta įvairūs užsiėmimai specialiųjų lavinamųjų klasių vaikams – sensoriniai skaitymai, interaktyvūs žaidimai (Bibliotekoje įrengtos interaktyvios grindys), naudojamas „Sensorinio gesintuvo“ rinkinys, skirtas Autizmo spektro sutrikimų (ASS) turintiems vaikams. Tai pagalbinių priemonių rinkinys, kuris padeda vaikui nusiraminti, susikaupti, suvaldyti kilusį nerimą ar netinkamą elgesį, mažina hiperaktyvumą.

Jei iškiltų klausimų dėl mūsų bibliotekoje teikiamų paslaugų neįgaliesiems, kreipkitės į Viešosios bibliotekos koordinatorę vyriausiąją bibliotekininkę Ramutę Zavadskienę tel. 8 (422) 51398 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Viešosios bibliotekos informacija