Bibliotekoje vyko „Kūrybinės haiku dirbtuvės“

Šiemet Radviliškio miestas švenčia jubiliejinius 455 metus. Radviliškio viešoji biblioteka, prisidėdama prie miesto jubiliejaus, įgyvendina projektą „Geležinkeliečių sostinės haiku“.

Pagrindinis šio projekto tikslas – organizuoti kūrybines haiku dirbtuves ir haiku konkursą. Atrinkti 10 geriausių darbų autorių bus apdovanoti, o jų kūryba – išgraviruota metalinėse plokštelėse. Metalinės plokštelės bus pritvirtintos miesto poilsio bei lankytinų objektų vietose.

Konkurso tema „Geležinkeliečių sostinės haiku“. Kūriniai gali būti labai įvairūs, atspindintys laisvės kovas, geležinkelį ar atskirus jo objektus. Konkrečias vietas, kur bus pritvirtintos plokštelės su užrašais, parinksime, kai turėsime konkurso rezultatus.

Balandžio 19 d. popietę Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko pirmosios „Kūrybinės haiku dirbtuvės“. Haiku – tai vienas sėkmingiausių ir svarbiausių tradicinės japonų poezijos žanrų. Kūrybines dirbtuves Viešojoje bibliotekoje vedė du Lietuvoje žinomi haikistai: Danielius Milašauskas ir Artūras Šilanskas.

Danielius Milašauskas – filologas, poetas, redaktorius. Yra išleidęs eilėraščių knygą „Smėlio raktai“ ir trieilių knygą „Rumbai“. Buvo publikuotas poezijos almanachuose: „Baltija“ (2007, 2011), „Druskininkų ruduo“ (2009), „Poezijos pavasaris“ (2008, 2011), „Atokios stotys“, (2011, 2012, 2013, 2014, 2015), haiku antologijose „Vėjo namai“ (2009) ir „Vėjo ašmenys“ (2019). Haiku dirbtuvių rengėjas Kaune, Klaipėdoje, Nidoje, Juodkrantėje, Zapyškyje, Doviluose ir kt.

Artūras Šilanskas haiku bei senryu (humoristinis haiku), lietuvių, anglų ir rusų kalbomis rašo nuo 2000 m. Jis yra 2009 m. išleistos pirmosios lietuvių haiku antologijos „Vėjo namai“ bei 2019 m. išleisto lietuvių autorių haiku rinkinio „Vėjo ašmenys“ sudarytojas. Haiku knygų „Ten, už lango…“ (2008) ir „Dylantis mėnuo“ (2016) autorius. Tarptautinių haiku konkursų anglų, rusų ir italų kalbomis dalyvis ir prizininkas. Publikacijos haiku skirtuose leidiniuose ir internetiniuose žurnaluose: Baltarusijoje, Italijoje, JAV, Japonijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kroatijoje, Rumunijoje, Rusijoje, Serbijoje.

Kūrybinių dirbtuvių metu lektoriai ne tik dalijosi patirtimi, skaitė, analizavo savo ir kitų autorių haiku bei senryu, bet ir dalyvius skatino pabandyti parašyti haiku, kurti visiems kartu, skaityti, tobulinti rašymo įgūdžius.

Po renginio svečius pasveikino Viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marcinkienė. Taip pat haiku kūrėjai buvo pakviesti aplankyti Viešosios bibliotekos kiemelyje legendomis apipintą „Skaitančio vaiko“ skulptūrėlę.

Antrosios haiku dirbtuvės Radviliškio viešojoje bibliotekoje vyks balandžio 29 d. Jose darbuosis dvi pedagogės: klaipėdietė Goda Bendoraitienė bei radviliškietė Laimutė Verbickienė. Kviečiame visus norinčius atvykti į dirbtuves bei dalyvauti skelbiamame haiku konkurse.

Šis projektas aktualus mūsų miestui, puoselėjančiam geležinkelininkų sostinės įvaizdį, haiku bendruomenėms, bibliotekoms, skatinančioms skaitymo skatinimą.

Projektą „Geležinkeliečių sostinės haiku“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos