„Diena, kuri kviečia ir jungia“

Gegužės 17 ir 19 d. popietėms Viešojoje bibliotekoje vyko socialinių partnerių – Radviliškio lopšelio-darželio „Eglutė“ „Gandriukų“ ir „Želmenėlių“ grupių – skaitymo skatinimo projektų baigiamieji renginiai.

Projektas prasidėjo praėjusiais metais. Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės pildydavo grupių knygų skrynelę naujomis ir jau žinomomis pasakomis bei istorijomis. Vyko sezoniniai sensoriniai skaitymai. Gruodžio mėnesį bibliotekininkės abiems grupėms laimėjo rašytojos Evelinos Daciūtės (JAV) atvirlaiškį, kuriame ji kvietė vaikus draugauti su knyga. Vasario mėnesio pabaigoje „Želmenėlių“ grupėje startavo akcija „Knyga keliauja į namus“. Rašytojos E. Daciūtės knygos keliavo pas vaikus – jiems knygutes namuose skaitė tėveliai, vyresnieji broliai ir sesės, seneliai.

Kovo mėnesį darželyje vyko Knygnešio dienos paminėjimas (darželis įsikūręs knygnešio Antano Povyliaus gatvėje).  Žaislotekoje veikė abiejų grupių vaikų ir jų tėvelių piešinių ir darbelių paroda „Kažkuriukų miestelyje...“ Bibliotekininkės kartu su vaikais minėjo Žemės dieną, kalbėjo mažiesiems apie šiukšlių rūšiavimą. Vaikučiai žiūrėjo Viešosios bibliotekos lėlių teatro „Boružėlė“ spektaklį „Šiukšlino peliukai uoliai“.

„Želmenėlių“ grupės vaikai dalyvavo šių metų Nacionalinėje Lietuvos bibliotekų savaitėje, kurios tema – „Tvarumas“. Grupėje veikė senų leidinių – tėvelių vaikystės knygų – paroda, buvo kuriami knygų skirtukai, kurie vėliau išdalinti Vaikų literatūros skyriaus lankytojams.

Balandžio mėnesį Žaislotekoje veikė „Želmenėlių“ grupės vaikų ir jų tėvelių sukurtų verbų paroda. Grupės vaikučiai ir auklėtoja šauniai prisijungė prie bibliotekos inicijuotos akcijos „Sustabdyta minutė – knygai“ ir darželio lauko erdvėse bei savo grupėse skaitė knygas kartu su auklėtojomis ir tėveliais.

Darželio direktorė Asta Varkulevičienė, jos pavaduotoja Ingrida Budrienė  ir Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė bei jos pavaduotoja Vida Marcinkienė pasidžiaugė bendrai vykdomomis veiklomis, palinkėjo abiejų įstaigų darbuotojoms naujų kūrybinių sumanymų.  

Gegužės 17 d. „Želmenėlių“ grupių vaikus tėveliai nustebino, suvaidinę jiems spektaklį pagal Evelinos Daciūtės kūrinį „Laimė yra lapė“ (režisavo auklėtoja Laimutė Vaičiulytė). Geros emocijos liejosi per kraštus.

Gegužės 19 dieną susirinkusieji stebėjo darželinukų paruoštą vaidinimą pagal pasaką „Pagrandukas“, kurį režisavo ir dekoracijas jam sukūrė auklėtoja Gitana Ramoškienė. Žiūrovai buvo sužavėti mažųjų aktorių pasirodymu. Geros emocijos aplankė visus: ir didelius, ir mažus. Vėliau  mažieji žaidė Žaislotekoje, o tėveliams buvo pravesta pažintinė ekskursija po bibliotekos skyrius.

Simboliška, kad projekto veiklos baigėsi gegužės mėnesį, kai minima Šeimos diena. Knygos ir jų skaitymas tarsi suartino šeimas, subūrė visus bendrai veiklai. Projektas baigėsi, bet draugystė su knygomis tęsiasi.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos