Mokymai Baltijos šalių bibliotekininkams

Gegužės 16–20 dienomis Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Rūta Vilkaitė dalyvavo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) organizuotuose „ERASMUS+“ mokymuose „Youth is Stranger than Fiction“.

Šiuose mokymuose, skirtuose Baltijos šalių bibliotekininkams, dalyvavo atstovai iš Talino, Tartu, Viljandžio ir Silamejės miestų (Estija), Jelgavos miesto bibliotekos ir jos filialų (Latvija) bei Šiaulių apskrities bibliotekų.

Visą savaitę projekto dalyviai gilino žinias jaunimo ugdymo, neformalaus švietimo klausimais, aiškinosi jaunų žmonių užimtumo problemas Baltijos šalyse, dalinosi patirtimi ir idėjomis, kaip bibliotekos gali prisidėti ir būti naudingos dirbant su jaunimu. Didelis dėmesys buvo skiriamas jaunų žmonių įtraukimui į bibliotekos veiklas išmaniųjų technologijų pagalba, saugios aplinkos kūrimui, taip pat psichinei jaunuolių sveikatai, mažiau dėmesio telkiant varžymuisi, daugiau – individualių įgūdžių ugdymui. Dėstytojai – ŠAVB projektų koordinatorius Gintautas Jazdauskas ir jaunimo edukatorius Roman Šarpanov – dalyvius mokė inovatyvių darbo su jaunimu veiklų bei metodų. Taip pat bibliotekininkai, dirbdami grupėse, gilinosi į jaunimo užimtumo problemas ir ieškojo galimų sprendimo būdų, atliko praktines užduotis.

Visą savaitę dalyviai grupėse rengė projektus, atrinko konkrečias priemones (veiklas, renginius, stovyklas), kurias būtų galima įtraukti į bibliotekų veiklas, siekiant sudominti jaunimą. Mokymų dalyvių sukurti projektai buvo pristatyti ŠAVB atstovams bei jaunimui, Šiaulių miesto gimnazistams, kurie pristatymus vertino, dalijosi savo įžvalgomis, išsakė pastebėjimus bei patarimus.

Mokymuose dalyvavę bibliotekų atstovai buvo supažindinti su ŠAVB veikla, inovatyviomis jaunimo ugdymo idėjomis: bibliotekos patalpose įrengtu pabėgimo kambariu „Svečiuose pas Povilą Višinskį“, virtualiu pabėgimo kambariu „Žandarai už durų“, sensoriniais skaitymais autizmo sutrikimų turintiems vaikams draugiškoje aplinkoje, bibliotekos sukurtu stalo žaidimu „Lietuvos istorija“ ir kt. Taip pat ŠAVB  pristatė savo projektinę veiklą.

Mokymų metu dalyviai susipažino ne tik su Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąja biblioteka, bet ir su Šiaulių miestu, žymiomis jo vietomis.

Viešosios bibliotekos informacija ir Ievos Slonksnytės nuotraukos