Radviliškyje – jau 5-asis Tarptautinis pasakų sekimo čempionatas

Birželio 1 d. Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka jau penktąjį kartą sukvietė visus pasakų mylėtojus į Tarptautinį projektą – pasakų sekimo čempionatą „Vieną kartą gyveno...“, kuriame dalyvavo ir pasakas sekė ne tik Lietuvos pasakų mylėtojai, bet ir lietuvių bendruomenių nariai, gyvenantys užsienyje, bei Latvijos ir Gruzijos pasakoriai.

Šis projektas skatina tautų bendrystę ir visiems primena, kokia reikšminga yra pasaka, kuri mus lydi visą gyvenimą, taip pat projektu  siekiama atgaivinti senąsias tradicijas ir pagerbti geriausius pasakų sekėjus.

Tarptautinio pasakų sekimo čempionato „Vieną kartą gyveno...“ pradžią paskelbė Radviliškio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Krikščiūnas ir viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, o renginio pabaigoje visus dalyvius pasveikino rajono meras Vytautas Simelis. Pasakų sekimo čempionatą vedė Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Čempionato dalyviai taip pat turėjo unikalią galimybę  dalyvauti bene vienintelės pasaulyje vaikų knygų rašytojų grupės „Knygų vaikai“ (Benas Bėrantas, Virgis Šidlauskas, Justinas Žilinskas, Tomas Dirgėla) koncerte.

Prieš paskelbiant gautus rezultatus tautosakininkė, etnologė Gražina Kadžytė  aptarė lietuvių liaudies pasakų sekimo patirtis, tradicijas bei šių metų 37 dalyvių pasirodymus, kuriuos atidžiai stebėjo ir vertino komisija: komisijos pirmininkė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Gražina Kadžytė, vaikų rašytojas, prozininkas Tomas Dirgėla bei radviliškietė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Laimutė Verbickienė. Šiemet buvo renkami du pasakų sekimo čempionai vaikų ir suaugusiųjų dalyvių grupėse.  Suaugusiųjų grupės pasakų sekimo čempiono vardas atiteko radviliškietei, Lizdeikos gimnazijos pedagogei, tautodailininkei Ingai Zabulienei, kuri sekė pasaką „Stebuklingas veidrodėlis“. Vaikų grupės pasakų sekimo čempionu tapo Lizdeikos gimnazijos moksleivis Šiaurys Benikas, kuris pasekė pasaką „Karalaitė ant stiklo kalno“. Vaikiną paskatino dalyvauti bei padėjo pasiruošti mokytoja Jurgita Plukienė. Komisijos nariams ir visiems dalyviams už sėkmingą dalyvavimą Pasakų sekimo čempionate buvo įteiktos padėkos ir rėmėjų atminimo dovanėlės, o nugalėtojams įteikti sertifikatai. Renginio metu skirtinguose bibliotekos skyriuose bei filialuose veikė pristatomosios pasakų knygų parodos, buvo įkurta buvusių pasakų sekimo čempionų foto alėja, o netrukus klausytojus pasieks trečioji gražiausiai pasektų ir čempionato nugalėtojų pasakų kompaktinė plokštelė.

Projektą dalinai finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė. Rėmėjai – Ovidijaus Žalio IĮ „Segu.lt“, „Vaikų sala“, „Akropolio ledas“, AB „Vilniaus pergalė“, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Vieno aktoriaus teatras, „Akropolio Ledas“, Skėmių seniūnija. Informacinis rėmėjas – „Radviliškio naujienos“, „Šiaulių apskrities televizija“.

Taigi, laukiant  ateinančių metų pasakų sekimo čempionato norisi visiems priminti Alberto Einšteino žodžius, kuris kartą  paklaustas, kaip galėtume užauginti savo vaikus protingus ir intelektualius, atsakė: „Jei norite, kad jūsų vaikai būtų protingi, skaitykite jiems pasakas. Jei norite, kad jie būtų dar protingesni – skaitykite dar daugiau pasakų.“ Mokslininkas jau prieš daugelį metų suprato skaitymą kaip vertybę ir akcentavo vaizduotės galią. Belieka patikėti stebuklinga pasakos galia.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos