Spalio 3 dieną Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko šiauliečio teisininko, kultūrologo, knygų autoriaus, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Jono Nekrašiaus parodos „Lietuviška miniatiūrinė knyga ir ekslibrisas“ atidarymas. Renginio metu autorius pristatė nedidelę dalį savo surinktos kolekcijos, pasakojo apie knygų leidybą, ekslibrisų ir kitų knygos ženklų išskirtinumą, svarbą. J. Nekrašius jau beveik 50 metų domisi ekslibrisu, renka dažniausiai autoriaus pasirašytus meniškus knygos ženklus ir lituanistinius ekslibrisus, taip pat kaupia apie juos literatūrą, išleistą įvairiomis kalbomis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Į susitikimą su parodos autoriumi atvyko Radviliškio rajono savivaldybės Kultūros, paveldosaugos ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Lina Stirbienė ir Germantė Jucevičiūtė-Kluczynska, dalyvavo Radviliškio Lizdeikos gimnazijos 2 klasės moksleiviai bei juos atlydėjusi lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Jurgita Plukienė.

Parodos atidarymo metu radviliškiečiai buvo supažindinti su mažiausia lietuviška knyga – 8x7 mm dydžio ir 2,5 mm storio 60 puslapių dailininko, poeto Vytauto Kuso knyga „Būsenos“ (2018), kuri užfiksuota rekordų knygoje. Taip pat parodos autorius pristatė ir mažiausią ekslibrisą, pasakojo apie kitas mažo formato turimas knygas, įvairius knygų ženklus bei kt.

Nekrašius moksleiviams pasakojo, kad Lietuvoje pirmosios miniatiūrinės knygelės pasirodė XVI amžiuje, tačiau tai buvo religinio pobūdžio leidiniai, maldaknygės, kalendoriai. Šiemet, pažymint Pranciškaus Skorinos metus, parodos autorius priminė, jog žymus spaustuvininkas P. Skorina buvo pirmasis mažo formato knygų leidėjas Lietuvoje. Po to susirinkusiems J. Nekrašius uždavinėjo įvairius klausimus, susijusius su knygų leidyba, ir už teisingus atsakymus dovanojo miniatiūrines knygutes.

Viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė dėkojo N. Nekrašiui už pristatytą įdomią ir prasmingą parodą bei visus susirinkusius pakvietė aplankyti ir kitas šiuo metu bibliotekoje veikiančias parodas.

 

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos