Vytautą Joną Vincevičių prisimenant

Šiemet  minėsime kraštiečio, dailininko, tapytojo, grafiko Vytauto Jono Vincevičiaus 85-ąsias gimimo  metines.

Jis gimė 1935 metų rugpjūčio 12 dieną Radviliškyje. 1957 m. baigė Kauno St. Žuko taikomosios dailės technikumą, įgijo dailininko dekoratoriaus specialybę. 1968 m. baigęs studijas ir įgijęs rūbų modeliuotojo specialybę, pradėjo naują savo gyvenimo ir veiklos etapą. Jame tilpo daug intensyvių kūrybinių ieškojimų ir atradimų, kaskart platesnių, drąsesnių ir ryškesnių užmojų, siekių. 1963 m. su savo darbais pradėjo dalyvauti respublikinėse, sąjunginėse ir tarptautinėse parodose.

Nuo 1971 m. – Dailininkų sąjungos narys, nuo 1980 m. – nusipelnęs meno veikėjas. Dailininkas dirbo taikomosios dailės, tapybos, grafikos srityse, liejo akvareles. Suprojektavo keletą parodų interjerų ir apipavidalino daugelį šventinių renginių. Nuo 1974 m. darbavosi Dailės fonde, buvo vyriausiasis dailininkas.

Net dvidešimt metų paskirta kurti naujus kostiumus, studijuoti muziejų bei archyvų medžiagą. Menininko ir jo žmonos Onos sukurti kostiumai atspindėjo lietuvių liaudies istorinio ir etnografinio kostiumo tradicijas. Jais puošėsi dainų švenčių, iškilių koncertų, ceremonijų dalyviai, jo darbais grožėjosi įvairių parodų lankytojai.

Rūbų modeliai eksponuoti tarptautinėse parodose Maskvoje, Budapešte, Plovdive, Poznanėje, Leipcige, Osakoje, Kopenhagoje, Londone.

Vytauto Jono Vincevičiaus kūryba įvertinta medaliais, diplomais, kitais apdovanojimais. Jo darbų yra įsigiję Vilniaus ir Maskvos dailės fondai, Vilniaus dailės muziejus, dailės galerijos tuometinėje Jugoslavijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, daugelio užsienio šalių privatūs kolekcininkai. Dailininkas mirė 2010 metų spalio 31 dieną.

2010 m. Radviliškio viešajai bibliotekai padovanota dalis dailininko Vytauto Jono Vincevičiaus kūrybinio palikimo.

Šaltiniai: 1. Kūrybiniu palikimu kraštietis sugrįžo gimtinėn. Prieiga per internetą: http://www.radviliskionaujienos.lt/kurybiniu-palikimu-krastietis-sugrizo-gimtinen-371

Nuotrauka iš Radviliškio viešosios bibliotekos archyvo

Kraštiečio menininko Vytauto Jono Vincevičiaus 85-ųjų gimimo metinių proga parengėme jo abstrakcionistinių grafikos darbų virtualią parodą. Tai – galimybė prisiminti dalį jo kūrybinio palikimo ir pabūti savito meno prieglobstyje. Kviečiame!

Viešoji biblioteka