Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai, siekdami atskleisti Darnaus vystymosi tikslų, bibliotekos ir POPkultūros ryšį, parengė ir įgyvendino projektą „Biblioteka, DVT ir POPkultūra“.

Dažnai girdime apie darnaus vystymosi įdėjas, kurias įvairiais būdai bando palaikyti skirtingų profesijų žmonės. Biblioteka, norėdama prisidėti prie darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo, parinko formas, kurios būtų patrauklios jaunimui bei neštų darnumo ir bibliotekos reikalingumo žinutę. Projekte buvo numatytos 5 skirtingos veiklos ir jas vykdant buvo organizuoti susitikimai su žinomais Lietuvos menininkais, edukologais, kūrėjais.

Pirmoji veikla, pradėta įgyvendinti rugpjūčio mėnesį, – sienos tapyba. Šiaulietė menininkė Eglė Narbutaitė parengė eskizą, o po to jį perkėlė ant bibliotekos sienos, laiptinėje, kad kiekvienas atėjęs į biblioteką matytų ir susimastytų. Paveikslas atvaizduoja bibliotekos, skaitymo, lankytojų ryšį, kitoniškumą, parodant žmonių įvairovę ir vieningumą.

Visą rugsėjo mėnesį bibliotekos lankytojai galėjo pamatyti parodą „Holy Trash“. Tai –menininko Algio Kriščiūno kartu su Rolandu Žigoniu ypatingas projektas, eksponuotas MO muziejuje, parodantis sąmoningą vartojimą, atsakingai kuriamą dizainą, klimato krizės daromą žalą

bei sveiką gyvenimo būdą. Paroda išskirtinė, todėl gausiai buvo lankoma įvairaus amžiaus žmonių.

MB „Sluoksniai“ ir jų vadovas Simonas Sonkinas atvyko į Viešąją biblioteką ir vedė edukaciją „Kūrybinis riedlenčių perdirbimas“. „Sluoksniai“ kolektyvas – pirmieji Pabaltijo šalyse, pradėję gaminti iš senų riedlenčių įvairius daiktus. Edukacijos dalyviai kartu kūrė raktų pakabuką iš senų riedlenčių.

Įgyvendinant projektą, profesionalią socialinę reklamą parengė Šiaulių apskrities televizijos kolektyvas. Tikimės, kad šios reklamos „Bibliotekoje – kitoks ryšys“ žinutė skatins žmones išjungti mobiliuosius telefonus, tapti bendruomeniškais: taupyti energiją bei atrasti ryšį bibliotekoje tarp gausybės bendraminčių, su šalia sėdinčiais kaimynais (https://www.youtube.com/watch?v=Yy2BPcbN0V8).

Keturiose rajono darželiuose buvo įrengti Knygų nameliai. Taip siekiame darnumo, pilietiškumo, meilės knygai, auginti jaunus (pačius mažiausius mūsų bendruomenės narius), kurie dalyvaus knygų mainuose, mokysis dalintis. Radviliškio Viešosios bibliotekos iniciatyva 2017 m. Radviliškio autobusų stotyje buvo įrengtas pirmasis Knygų namelis. 2019, 2021 plėstas knygų namelių tinklas. Pastebėta, kad šie nameliai patrauklūs vaikams, todėl pasirinktas būdas, susijęs su darnumu ir knyga, atliepia popkultūros elementą, patrauklų jaunimui.

Įgyvendintos veiklos atspindi Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos priimtą rezoliuciją. Joje pripažįstamas kultūros vaidmuo, kaip tvaraus vystymosi varomoji jėga, kuri yra vertingas šaltinis, siekiant vystymosi tikslų. Pasirinkti popkultūros elementai ir jų ilgalaikio poveikio rezultatai nuolat primins apie įgyvendintą projektą bei jo veiklas (plečiamas namelių tinklas, sienos piešinys, socialinė reklama).

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Viešosios bibliotekos informacija