„Atsakingo jaunojo piliečio stovykla“ – įdomios ir prasmingos dienos

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdė projektą „Atsakingo jaunojo piliečio stovykla“. Jo tikslas – prisidėti prie Jungtinių Tautų  susitarimo  dėl 17 Darnaus vystymosi tikslų (DVT) realizavimo.

 

Stovyklos metu buvo akcentuojami 6 DVT: gera sveikata, tvarūs miestai ir bendrijos, atsakingas išteklių naudojimas, gyvybė vandenyje, darnus sausumos naudojimas, taika ir teisingumas.

Tai buvo dieninė stovykla, veikusi liepos 27– rugpjūčio 1 dienomis ir užėmusi dalyvius nuo 10 iki 15 val. (išvykų metu iki 18 val.). Joje stovyklavo 15 vaikų – mūsų bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus skaitytojų.

 

Stovykla aprėpė įvairias veiklas, kuriose talkino projekto partneriai. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus Radviliškio filialas prisidėjo, organizuojant edukaciją-susitikimą su tautodailininku Edmundu Gaubu. Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centras suorganizavo aktyvių sportinių užsiėmimų. Radviliškio rajono visuomenės sveikatos biuras   skaitė paskaitą apie sveikatos stiprinimą. Savivaldybės Paveldosaugos ir turizmo poskyrio vedėjas Vytautas Simelis vaikams pristatė 16 DVT.  Prisidėjo ir Jūrų muziejus, Delfinariumas Klaipėdoje.

 

Pirmąją stovyklos dieną pristatyta šio projekto esmė, programa, stovyklautojai. Susipažinta su šešėlių teatru. Edukaciją, kaip pasigaminti šešėlių teatrą patiems, kaip vaidinti, vedė mokytoja Žydra Jomantienė. Surengta išvyka „Ką mums pasakoja medinis šaukštas“ pas tautodailininką E. Gaubą.

 

Antrąją dieną stovyklautojai apsilankė Šeduvoje. Radviliškio rajono savivaldybės Paminklosaugos ir turizmo poskyrio vedėjas Vytautas Simelis papasakojo ekskursantams apie Šeduvos istoriją, kas tai yra „Dingęs štetlas“. Vaikai kūrė reportažus apie taiką.

Trečiąją dieną stovyklos dalyvių laukė išvyka  į Šiaulės piliakalnį  ir kaimo turizmo sodybą, esančią Kelmės rajono Pežų kaime, taip pat memų kūrimas.

 

Ketvirtoji diena buvo skirta geros sveikatos palaikymui. Surengta mankšta Radviliškio miesto centriniame Sąjūdžio vardo stadione, kurią vedė radviliškietis, sporto entuziastas Tadas Grimaila.  Vaikams patiko ir susitikimas, veikla  su Radviliškio futbolo sporto klubo „Radviliškis“ vadovu  Mindaugu  Urbonavičiumi. Visuomenės sveikatos centro salėje klausytasi paskaitos „Sveiki dantukai – laimingi dantukai“. Paskaitą skaitė ir su vaikais diskutavo minėto centro specialistė Albina Lukošienė.

Priešpaskutinę stovyklos dieną suorganizuota kelionė į Klaipėdą. Istoriniame Nerijos forte įsikūrusiame Lietuvos jūrų muziejuje ir delfinariume ilgam įsiminė pažintis su  paslaptingu vandenų pasauliu ir nuostabus delfinų pasirodymas.

Rugpjūčio 1-ąja vyko stovyklos uždarymo šventė. Jos tema – atsakingas išteklių kūrimas. Edukaciją vedė odos dirbinių dizainerė Alfonsė Stripeikienė. Kiekvienas stovyklautojas gavo dovanų po nuotraukų koliažą, kuriame užfiksuotos stovyklos akimirkos, taip pat po savo portretą – nuotrauką, kurio rėmelis pagamintas iš antrinių žaliavų. Tuo pasirūpino projekto vadovė Jolanta Kvedarienė.

Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus informacija